Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

treking_palyci_cover

Bețele de trekking sunt un accesoriu opțional sau o piesă esențială de echipament? Oksana Maksimova, expert în trekking, ne povestește despre capacitățile bastoanelor de trekking, despre tipurile și regulile de utilizare ale acestora.

Cum sa alegi bete pentru drumetie

Dicționar outdoor

Cu mulți ani în urmă, în primele mele drumeții, era rar să văd lumea cu bețe de trekking în mâini. Mă uitam la ei cu neînțelegere și ironie. Îmi amintesc că glumeam cu prietenii mei - "Uite - vin schiorii!". Cu toate acestea, înțelegerea vine odată cu experiența. Și, din fericire, acele rucsacuri grele și incomode, adidași în loc de cizme și scepticismul cu privire la echipamentul care îți permite să te bucuri din plin de drumeție sunt departe în trecut. Și dacă totul era evident cu încălțăminte sau cu un rucsac, întrebarea "Pentru ce sunt bețele de trekking?" nu a primit un răspuns imediat.

În primul rând, merită remarcat faptul că trekking-ul nu este un tip specific de călătorie montană pentru profesioniști. De fapt, trekking-ul nu se limitează la munți. În realitate, este vorba de drumeții, adică de călătorii prin diverse terenuri de natură. Drumurile de trekking pot trece prin munți, de-a lungul albiei unui râu sau a coastei mării, prin păduri sau jungle tropicale și în apropierea așezărilor.

treking_palyci_1-1600x729
Oksana Maksimova în timpul unei drumeții

Așadar, care sunt beneficiile bețelor de trekking în timpul unei drumeții? Mergând cu bețe de trekking, luați aproximativ 30-40% din sarcină de pe genunchi, simplificați mișcarea pe teren dificil (traversări de râuri, zone stâncoase) și reduceți sarcina pe partea inferioară a corpului. Ca urmare, obosiți mai puțin și vă puteți deplasa mai repede și mai confortabil.


Poate fi dificil de simțit imediat, dar efectul de descărcare de sarcină oferit de bețele de trekking, atunci când sunt folosite corect, a fost dovedit experimental prin teste de verificare a hardware-ului efectuate de diverse laboratoare europene și americane de medicină sportivă. Cel mai mare efect de descărcare se observă la coborâre.

hubert_1-1600x900
Folosirea bețelor de trekking ca sprijin suplimentar în timpul unei treceri peste râu. Fotografie: Marian Striltsiv

Din experiența mea, pot spune că bețele ajută cu adevărat la menținerea stării normale a articulațiilor genunchiului, reducând sarcinile excesive dăunătoare. Cu bețele, mersul în sus poate fi comparat cu urcatul pe scări cu ambele mâini pe balustradă. Când mergeți cu bastoane, este mai puțin probabil să cădeți. Acestea vă dau încredere la coborâri și vă ajută să mergeți mai repede. Dezavantajul este greutatea suplimentară și mâinile mereu ocupate. Dar aceasta este o chestiune de obișnuință, care se dezvoltă destul de repede.


Cei mai mulți producători moderni încearcă să își ușureze constant echipamentul, așa că găsirea unor bastoane ușoare nu este o problemă. De exemplu, o pereche de bețe Black Diamond Distance Carbon Z cântărește doar 280 de grame! Acești bețe sunt utilizați în mod obișnuit de către atleți în timpul competițiilor de alergare la cros.

treking_palyci_3-1600x900

Dacă nu ați mai umblat cu bețe până acum, un model de greutate medie va fi suficient. De exemplu, o pereche de Salewa Sign a mea cântărește 490 de grame. După sute de kilometri, pot spune cu încredere că aceasta este o greutate confortabilă, care nu-mi obosește deloc mâinile. În concluzie, cu cât greutatea este mai mică, cu atât mai bine, dar 500 de grame pentru o pereche de bețe este destul de normal. Ar trebui să țineți cont și de greutatea persoanei. Dacă aveți o constituție puternică, ar trebui să luați o pereche de bețe ceva mai grea.

treking_palyci_2-1436x1024
Foto: salewa.com

Pe lângă greutate, la alegerea bețelor trebuie luate în considerare următoarele elemente:


Materialul bățului

Acesta poate fi din aliaj de aluminiu sau din carbon. Carbonul este mult mai ușor, dar se teme de impacturile punctiforme.

landscape-1470412588-trekking-poles

Material mâner

Mânerele pot fi din neopren, cauciuc sau plută. Mie îmi place cel mai mult mânerul din plută. Materialul absoarbe umezeala din palme, ceea ce ajută la evitarea calusurilor de fricțiune. În acest scop, forma mânerului trebuie să fie confortabilă și ergonomică.

Cork-and-foam-trekking-pole-grips
Mânere din neopren și plută

Sistem de închidere

Secțiunile de bețe telescopici pot fi echipate cu un sistem de blocare cu șurub intern sau cu un sistem de blocare excentric extern. Încuietorile interne sunt considerate mai puțin fiabile și durabile. Cu toate acestea, la bețele mele, ele funcționează bine după aproximativ 700 km de utilizare activă diversă, inclusiv în timpul competițiilor, pe drumuri stâncoase și în drumeții de iarnă.

Trekking-poles-locking-mechanism
Exemple de tipuri de încuietori pe bețe de trekking. În stânga - încuietoare internă cu un șurub, în dreapta - încuietoare externă.

Număr de secțiuni

Bețele sunt de obicei compuse din două sau trei secțiuni. Cu cât sunt mai multe secțiuni, cu atât bățul este mai compact atunci când este pliat. Principalii producători de rucsacuri pentru drumeții oferă accesorii speciale pentru a transporta bețele pliate atunci când nu sunt folosite. Dacă rucsacul dvs. nu are astfel de soluții, puteți oricând să le atașați pur și simplu la curelele laterale. Rețineți însă că legăturile suplimentare între secțiuni reprezintă un punct slab în plus. Deci, decideți ce este mai important pentru dvs.

895902
Bețe de trekking telescopice cu două și trei secțiuni

Materialul piesei de mână

Piesele de mână sunt fabricate din oțel sau pobedit (un aliaj de carbură de tungsten). Acesta din urmă este mult mai rezistent. Există, de asemenea, modele cu vârfuri înlocuibile.


Lungimea bețelor

Datorită încuietorilor reglabile dintre secțiuni, bețele telescopice pot fi ajustate la o gamă largă de lungimi. Pe piață există, de asemenea, bețe pliabile cu o lungime fixă. Acestea sunt mai puțin versatile și necesită o ajustare mai bună. În ambele cazuri, vă rugăm să rețineți că lungimea bețelor trebuie să vă permită să mențineți un unghi de 90 de grade al cotului la coborâre atunci când sunt desfășurate.

Skrobecki_111116_0007_trekking_poles_length_elbow_angle
foto: rei.com

În general, poziția ideală a mâinilor atunci când mergeți cu bețe este un unghi de 90 de grade la cot, așa că ar trebui să ajustați lungimea bețelor atunci când faceți drumeții pe coborâri, urcări și când mergeți pe traversarea unui munte.

2-1-1
O schemă de reglare a lungimii bățului de drumeție. Imagine: propohody.com

Opțiunile suplimentare, cum ar fi inelele de zăpadă interschimbabile (care împiedică bățul să se scufunde în zăpadă), buclele confortabile pentru încheietura mâinii și mânerul extins vor adăuga confort în condiții diferite.

wrist-straps-sequence
Foto: rei.com
treking_palyci_5
Exemplu de cercuri pe zăpadă de la capetele bețelor de trekking

Dintr-un motiv oarecare, mulți începători doresc bețe cu un sistem de absorbție anti-șocuri, dar în practică poate fi complet inutil și nu face decât să crească greutatea bețelor și să le reducă fiabilitatea.


Nu vă recomand să cumpărați bastoane chinezești ieftine de la producători necunoscuți. Imaginați-vă o coborâre dificilă peste pietre nefixate. Vă bazați pe baston ca pe un punct de sprijin suplimentar, vă sprijiniți pe el, iar acesta crapă la jumătate!

treking_palyci_6
Oksana Maksymova într-o călătorie de iarnă

Desigur, chiar și stâlpii fabricați de producători de top se pot rupe în cazul depășirii sarcinii admise sau al unei utilizări greșite deliberate. Dar distanța pe care o veți parcurge cu ei va fi mult mai mare decât cu analogii ieftini.


Și, în cele din urmă, bețele de trekking pot îndeplini nu numai scopul pentru care au fost concepute, ci și multe altele atunci când călătoriți. Cel mai adesea, ei sunt folosiți pentru a întinde copertine mici sau verigi suplimentare la un cort. De asemenea, sunt foarte buni pentru uscarea șosetelor sau chiar pentru a fi folosiți ca trepied pentru telefon. Împărtășiți în comentarii modurile de utilizare a bețelor.

IMG_20170520_145001_HDR
Utilizarea bețelor de trekking în locul unui trepied pentru fotografiere. Fotografie: Yaroslav Turenko

Bineînțeles, tot trebuie să vă luptați singuri cu scepticismul în legătură cu bețele de drumeție. Prin acest articol, am vrut doar să vă ajut puțin. În orice caz, bețele de trekking sunt un exemplu viu de echipament accesibil care vă facilitează foarte mult călătoria, vă ajută să atingeți noi înălțimi și să vă distrați mai mult!

post-divider