Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

VyaO_lfQ-1

În acest articol, o să vorbim despre fundamentul de bază al conceptului de îmbrăcăminte în trei straturi, și anume despre cum să alegi lenjeria de corp termică potrivită, care te va ajuta să te simți confortabil în timpul activităților fizice (de la sport până la escaladarea unor vârfuri serioase).

Cum sa alegi lenjeria termica

Dicționar outdoor

Lenjeria de corp termică, sau numită și "lenjerie de corp funcțională", este un strat special de lenjerie de corp conceput pentru a păstra un regim de temperatură confortabil pentru o persoană. Utilizarea corectă a acestui principiu de stratificare a hainelor vă permite să vă simțiți confortabil în orice interval de temperatură, oferind căldură și o ventilație bună.

P1460124

Există o credință comună printre persoanele începătoare că lenjeria de corp termică vă ține de cald pe timp de frig. Și de aceea nici gerul, nici vântul nu sunt înfricoșătoare. În realitate, asta nu este adevărat.

Funcția principală a lenjeriei de corp termice este de a elimina umiditatea către stratul următor.


În timp ce în sezonul cald, hainele umede sunt în principal o cauză de disconfort, în sezonul rece, hainele umede de transpirație își pierd deja caracteristicile de izolare termică, ceea ce duce la hipotermie și implică riscuri grave pentru sănătate.


Lenjeria de corp termică, dimpotrivă, nu numai că elimină eficient umezeala din corp în astfel de condiții, dar se și usucă rapid. Pentru a alege cea mai confortabilă opțiune de lenjerie de corp termică pentru dumneavoastră, trebuie să înțelegeți teoria modernă a echipamentului. Este vorba de un sistem de îmbrăcăminte care vă ajută să reglați cu ușurință straturile de îmbrăcăminte în funcție de condițiile în care vă aflați.


În conformitate cu conceptul de îmbrăcăminte în trei straturi:

Lenjerie de corp termică - îndepărtează umezeala de pe corp.

Strat intermediar - permite aburului să treacă de la corp spre exterior, reținând căldura.

Stratul exterior - protejează de vânt și precipitații, eliberează aburul către exterior.


Evident, stratul cel mai funcțional ar trebui să fie stratul de bază. Acesta interacționează cu corpul atât în condiții de căldură, cât și de frig. Prin urmare, este important să vă dați seama ce lenjerie de corp termică este potrivită pentru dumneavoastră, ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și de preferințele dumneavoastră individuale.


Există mai multe tipuri de lenjerie de corp termică disponibile pe scară largă pe piață - sintetică, din lână și combinată. Depinde de dumneavoastră să decideți ce lenjerie de corp termică să alegeți. De regulă, diferite tipuri sunt cele mai potrivite pentru diferite condiții climatice și activități.

Salewa-Cristallo-Warm-AMR-M-LS-Tee-28205-3960-2-21-1000x1000-1024x683
Tricou termic din amestec de lână și material sintetic Salewa Cristallo L/S Mns

Lenjerie termică naturală

Țesăturile naturale sunt în modă acum și ar trebui să evitați imediat țesăturile care sunt chiar și parțial fabricate din bumbac. Motivul este clar - acestea nu sunt potrivite pentru sporturile active. Principalul dezavantaj este că astfel de țesături absorb bine și rapid umezeala și se usucă foarte încet.


O excepție plăcută este lenjeria de corp termică din lână. Și nu orice lână, ci doar lână de oaie cu lână fină - merino. Această lână este o materie primă populară pentru fabricarea lenjeriei de corp termice premium.


Avantaje: își păstrează forma mult timp, face față mirosurilor, se usucă rapid, respiră bine și este foarte caldă.  Lenjeria de corp termică din lână subțire este potrivită și pentru utilizarea pe timp de vară, protejează de soare și în același timp este plăcută pentru corp, în zilele noastre se folosesc din ce în ce mai mult tricouri din lână subțire. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de lenjerie de corp termică nu stă "strânsă" pe corp, diferit de cea sintetică, astfel, atinge mai puțin corpul și asigură o mai bună circulație a aerului. Dacă aveți nevoie să luați lenjerie termică pentru mai multe nopți la temperaturi scăzute, lenjeria termică din lână este o soluție excelentă. Acest tip de lenjerie de corp termică este, de asemenea, adesea folosit de persoanele care sunt sensibile la frig.


Principalele dezavantaje sunt costul ridicat și probabilitatea de schimbare a formei după o spălare neatentă.

122-1024x683
Tricou termic sintetic cu mâneci lungi Lasting Stem

Lenjerie termică sintetică

În acest moment, lenjeria de corp termică sintetică este cea mai reprezentată pe piață. Aceasta este fabricată în principal din polipropilenă, poliester și poliamidă.


Printre avantajele sale: materialul sintetic practic nu absoarbe umezeala, se usucă rapid, își păstrează bine forma, este elastic și plăcut pentru corp. Este important de adăugat că acum există multe modele de lenjerie termică sintetică, ceea ce permite fiecăruia să aleagă o opțiune în funcție de capacitățile sale financiare.


Dar are și dezavantaje. În primul rând, sensibilitatea individuală la materialele sintetice a unor persoane. În al doilea rând, materialele sintetice își pierd prospețimea foarte repede, așa că va trebui să le spălați mai des.


Producătorii de lenjerie de corp termică încearcă în mod constant să rezolve această problemă, în special prin încorporarea în structura țesăturii a unor elemente cu caracteristici antibacteriene. De exemplu, puteți vedea lenjerie de corp termică cu ioni de argint. Poliesterul rămâne cel mai răspândit material în prezent. Pentru o mai bună elasticitate, se adaugă o cantitate mică de elastan sau lycra. Ar trebui să înțelegem că poliesterul poate fi foarte diferit - de la materiale din fibre de înaltă tehnologie de la producători de top la țesături de calitate inferioară.

_-Dynafit-SPEED-DRYARN-M-LS-TEE-71056-4491-3-20_20200415192307-1000x1000-1024x683
Tricou termic sintetic Dynafit Dryarn

Materiale combinate

Lenjeria de corp termică fabricată atât din lână sintetică, cât și din lână merinos combină atât avantajele, cât și dezavantajele celor două materiale. Cu toate acestea, este o opțiune bună de ales în ceea ce privește proporția preț/calitate. Ca exemplu, putem lua în considerare modelul SWU de la producătorul ceh Lasting sau seria Retezat de la marca ucraineană Turbat.

Turbat-Cozy-LS-Mns-Tawny-Port-Purple-1-21_20210726102410-1000x1000-1024x682
Tricou termic din amestec de materiale sintetice și lână Turbat Retezat

Densitatea țesăturii

100 - 180 g/m² - subțire, în special pentru vară.


180 - 220 g/m² - medie, pentru afara sezonului.


220 - 300 g/m² - groasă, pentru iarnă.

123-1024x683
Lenjerie termică tehnologică de la X-Bionic

Țesutul și zonarea

Producătorii lucrează în mod constant pentru a îmbunătăți funcționalitatea lenjeriei de corp termice. Una dintre opțiuni este reprezentată de țesăturile speciale în zonele de transpirație crescută, care permit eliminarea mai rapidă a umidității. Combinațiile de materiale sintetice cu caracteristici diferite pot juca, de asemenea, aceeași funcție. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că acest tip de lenjerie intimă va fi mai scump de produs și este folosit în principal de sportivi și de cei mai exigenți utilizatori care caută cele mai bune soluții tehnologice.


Concluzie

Lenjeria de corp termică trebuie aleasă în funcție de cerințele și nevoile dumneavoastră.


Dacă o persoană este implicată activ în sport pe căldură, cel mai important lucru este să elimine eficient umiditatea din corp și să usuce rapid țesătura. În acest caz, lenjeria de corp termică sintetică va fi mai confortabilă, deoarece va îndeplini perfect aceste sarcini.


În condițiile sporturilor active la temperaturi scăzute, este mai indicat să folosiți lenjerie de corp termică din lână, care încălzește mai bine și elimină în același timp umiditatea. Lenjeria de corp termică din lână va fi, de asemenea, o alegere bună pentru cei care doresc doar să se încălzească, chiar și în absența unei activități fizice semnificative.


Câteva sfaturi de păstrare

Lenjeria de corp termică trebuie spălată după fiecare utilizare. Acesta este un proces foarte delicat. Folosiți detergenți speciali (de lână, sintetici) și evitați săpunul, pudra și mai ales clorul.

De regulă, apa pentru spălare nu trebuie să fie mai mare de 30 de grade. Fierberea lenjeriei de corp termice este strict interzisă, altfel îmbrăcămintea își va pierde toate caracteristicile.

Nu scurgeți lenjeria de corp termică, nu o călcați și nici nu o uscați pe o baterie!


Descărcați broșura


Articole tematice:

Conceptul de îmbrăcăminte în trei straturi


Păstrătorii de căldură: învingerea frigului cu ajutorul tehnologiei


Filozofia căldurii


Fleece: cum să alegi?


Jacheta cu membrană: un ghid al principalelor caracteristici

post-divider