Pe etichetele îmbrăcămintei cu membrană se găsesc o mulțime de informații tehnice și caracteristici, în dependență de care prețul poate varia cu câteva sute de dolari. Vizual însă, aceste articole pot fi aproape imposibil de diferențiat, mai ales pentru începătorii care nu se adâncesc în detaliile pieței de echipament. Ca urmare, clientul vede o haină în fața lui și nu înțelege pentru ce trebuie să plătească. De aceea, echipa editorială Gorgany Pro a dorit să pregătească un mic articol despre parametrii jachetelor cu membrană cu care va trebui să vă cunoașteți atunci când cumpărați acest element, unul dintre cele mai importante, al echipamentului de călătorie.
Principala diferență sau, mai degrabă, avantajul jachetelor cu membrană în comparație cu pelerinele de ploaie convenționale este prezența unui strat tehnologic suplimentar (membrana) care permite țesăturii să nu se ude în ploaie pentru o perioadă lungă de timp, dar in acelasi timp mentine corpul uscat fara a reține transpiratia care se evaporă.
“ Membrana este o peliculă polimerică subțire (aprox. 0,01 mm) cu o structură specială. Acesta este formată din găuri microscopice care sunt mai mici decât o picătură de apă, dar destul de mari incât sa permită evaporarea transpirației. Membrana în sine este extrem de delicată și sensibilă la deteriorare, astfel încât producătorii o lipesc de țesătură pentru a o proteja. În funcție de combinația de straturi, membranele sunt în 2, 2,5 și 3 straturi.
Straturi(layers)
2L - material de bază cu laminare sau membrană aplicată pe suprafața posterioară. Această combinație de obicei este folosită în cazul hainelor cu căptușeală sau izolație din plasă care protejează membrana din interior. Căptușeala mărește greutatea hainei, dar îmbunătățește durabilitatea și adaugă confort. O jachetă de 2L este cel mai des aleasă pentru utilizarea urbană. La această clasă intră Salewa Puez Clastic PTX 2L.
2.5L- 2L material textil cu un print suplimentar (.5L) aplicat ca o laminare pe partea interioară a jachetei. Rezistența suplimentară este obținută prin imprimarea sau pulverizarea unei pelicule de protecție subțire pe membrana din interiorul hainei. Jacheta de 2,5L este cea mai puțin masivă, dar nu la fel de durabilă ca cea de 3L. Salewa Aqua și Turbat Isla sunt din această clasă de jachete și vor fi o alegere bună pentru oraș din punct de vedere al raportului preț/calitate.
Atunci când alegeți o jachetă de 2,5L, țineți minte că, pentru multe persoane, atunci când este folosită, de exemplu, cu un tricou, partea interioară fără căptușeală poate fi inconfortabila in contact direct cu pielea, așa ca este recomandată purtarea unei bluze cu manecă lungă.
3L - Rezistență ridicată la umezeală și vânt, precum și o foarte bună permeabilitate la aer. Folosește o țesătură 2L cu un strat suplimentar lipit de interiorul membranei. Conceput pentru utilizare pe termen lung în condiții extreme. O jachetă 3L are o rezistență mult mai bună la uzură, dar, în consecință, va costa mai mult și, datorită celor două straturi de țesătură, acesta va fi mai puțin elastică și mai grea. Exemple de astfel de jachete sunt Turbat Alay și Salewa Ortles 3 GTX PRO.
Având în vedere toate caracteristicile de mai sus, fiecare tip de membrană are avantajele și dezavantajele ei, pe care le veți lua în considerare în funcție de condițiile în care va fi folosită jacheta, așa că trebuie să acordați atenție unei alte perechi importante de caracteristici - rezistența la apă/permeabilitatea la abur.
Impermeabilitatea/Respirabilitatea
De multe ori, pe căptușeală sau în descrierea modelului vedem numere precum 10000/5000 sau 10000/20000. Prima cifră reprezintă presiunea maximă a apei pe care membrana o poate suporta rămânând uscată. Se măsoară în milimetri pe inch pătrat (sau pentru cei care nu sunt din SUA, milimetri pe 6.5 cm pătrați).
Al doilea număr indică respirabilitatea. Se calculează prin măsurarea cantității de abur care poate trece printr-o unitate de suprafață pe unitatea de timp (de exemplu, numărul de grame pe metru pătrat în 24 de ore). Trebuie remarcat faptul că nu toți producătorii de membrane și de îmbrăcăminte cu membrană utilizeaza aceleași standarde de testare, dar producătorii de renume precum Gore-Tex, Salewa, Marmot etc. au standarde de testare ridicate și un consumator poate avea incredere in caracteristicile prezentare de producător.
Modelele cu 5000/5000 sau 8000/5000 sunt considerate de bază; acestea vor oferi protecție pe termen scurt în caz de ploaie ușoară sau medie și confort, cu condiția să nu vă mișcați în mod activ, adică să transpirați mult. Aceste geci pot fi considerate ca haine pentru oraș. Protecția este adesea specificată de producătorii de softshell-uri.
Membranele de la 10000/10000 și mai sus pot fi recomandate în siguranță pentru drumeții, deoarece vor oferi protecție și confort de încredere atât în cazul unei ploi torențiale undeva în Carpați, cât și în cazul în care vă decideți să vă plimbați pe străzile unui oraș european pe timp de ploaie.
Și, la final, cei de la 20000 și peste. Marca Gore-Tex încă este lider in această categorie, producând multe tipuri diferite de membrane care sunt chiar mai eficiente. Prețul unor astfel de jachete, în consecință, depășește în mod semnificativ pragul de 1000 de RON, dar pot fi luate în siguranță în călătorii în țările umede din Asia de Sud-Est, Islanda sau Norvegia, unde condițiile meteorologice medii vă fac să luați în serios echipamentul de protecție pentru a nu vă strica starea de spirit și sănătatea.
Respirabilitatea
Utilizatorii experimentați știu că membranele cu un grad de impermeabilitate de 10k vor ține ploaia afară destul de bine, dar nivelul de respirabilitate al membranei este un indicator mult mai important, deoarece astfel de jachete sunt adesea luate pentru călătorii active. Prin urmare, puteți găsi adesea o altă opțiune pentru măsurarea permeabilității la vapori - RET.
RET (Resistance of Evaporation of a Textile) - «reprezintă rezistența materialului la permeabilitatea aburului». Se determină pe o scară de la 0 la 30, unde 0 corespunde respirației unui corp gol, iar 30 - unei pungi de plastic.
RET 0-6 reprezintă un nivel extrem de respirabilitate;
RET 6-13 - nivel înalt;
RET 13-20 - nivel mediu;
RET mai mult de 20 - nivel slab.
Îngrijirea jachetelor cu membrană
Adesea, pe lângă caracteristicile membranelor, puteți găsi abrevierea DWR (Durable Water Repellent) în descrierea produsului. Acesta este numele impregnării hidrofobe din fabrică a stratului exterior al țesăturii. De regulă, durează câteva luni, iar apoi pot fi folosite spray-uri hidrofobe pentru a reînnoi și îmbunătăți proprietățile de protecție.