Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

87B5880

Astăzi aș dori să vorbesc despre un astfel de echipament, cum ar fi lanternele. În primul rând, o lanternă reprezintă siguranța dumneavoastră, la fel ca o trusă de prim ajutor sau o vestă de salvare, chiar dacă nu este evident. Nu degeaba lanternele sunt de obicei incluse pe lista de echipamente obligatorii pentru diverse competiții în aer liber. La urma urmei, în caz de urgență, veți avea cu siguranță nevoie de o lanternă pentru a vă marca locația, pentru a semnala că aveți nevoie de ajutor sau pentru a lumina drumul spre civilizație dacă trebuie să coborâți rapid pe timp de noapte.

Cum sa alegi o lanterna

Dicționar outdoor

Mulți începători nu acordă prea multă importanță lanternelor și de multe ori pleacă în drumeții fără ele. Sunt de acord că pantofii confortabili, un sac de dormit fiabil, o saltea, un cort și un rucsac sunt mai critice pentru drumeții și, prin urmare, este logic ca atunci când vă cumpărați propriul echipament, acestea să fie primele pe listă. În același timp, lanternele nu sunt la fel de scumpe ca niște pantofi buni sau un rucsac, așa că nu vă sfătuiesc să puneți pe tapet achiziționarea lor. Mai ales dacă intenționați să faceți drumeții în perioada în care orele de lumină sunt scurte (de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii).


Ce tipuri de lanterne există?

Ce poate fi mai simplu decât o lanternă? Cu toate acestea, există diverse lucruri interesante de urmărit atunci când alegeți una. 


Lanternele turistice moderne pot fi împărțite în mai multe tipuri în funcție de formă:


Lanternele frontale sunt cele mai populare în drumeții, orientare și alergare pe traseu. O lanternă mică cu o bandă elastică care vă permite să o puneți pe cap și să aveți mâinile libere.


De mână - asemănătoare cu lanternele obișnuite de uz casnic, nu au atașamente speciale suplimentare, astfel încât trebuie să o țineți în mână pentru a o folosi. Nu sunt foarte populare în turism, dar sunt utilizate în mod activ de către bicicliști, deoarece o astfel de lanternă este, de obicei, ușor de atașat la ghidonul unei biciclete cu un suport special. Cu toate acestea, unii producători de echipamente turistice încă mai oferă acest tip de lanternă, dar acestea au de obicei unele funcții suplimentare, de exemplu, pot fi folosite ca o bancă de alimentare sau ceva de genul acesta.


Lanternele de camping sunt, de obicei, lanterne mai mari care emit o lumină difuză și luminează totul în jurul tău. În plus, pot fi atârnate de un copac prin agățarea lor de o creangă sau pot fi așezate pe o suprafață.


Există și alte modele unice de la producători populari: diverse lumini alimentate prin USB, prezentate sub forma unei ghirlande, sau chiar o lampă precum cea din videoclipul de mai jos. Iar pentru anumite sarcini (cum ar fi o cină romantică în aer liber), aceste opțiuni pot fi mai potrivite decât altele.

Toate lanternele pot fi alimentate de o baterie reîncărcabilă sau de baterii obișnuite. Unele modele au capacitatea de a le utiliza pe ambele.


O baterie reîncărcabilă este convenabilă dacă capacitatea sa este suficientă pentru a străluci tot timpul de care aveți nevoie pentru o drumeție.  De exemplu, pentru drumețiile de vară care nu durează mai mult de 5 zile, o lanternă reîncărcabilă va fi suficientă pentru dvs. Aceasta va asigura o funcționare fiabilă timp de 10 ore pe zi. De obicei, lanternele reîncărcabile sunt un pic mai scumpe, dar se amortizează în timp, deoarece nu trebuie să cumpărați baterii. Pe de altă parte, dacă sunteți un călător activ sau dacă vă place să faceți drumeții foarte lungi, mai degrabă m-aș uita la lanternele hibride. La urma urmei, este puțin probabil ca bateria încorporată în lanternă să fie înlocuită, iar în cazul unei utilizări active, există șanse ca aceasta să își epuizeze rapid durata de viață. Un hibrid vă permite să folosiți bateria sau să o înlocuiți în timpul drumeției cu baterii obișnuite, dacă este nevoie. Acest lucru vă permite, de obicei, să cumpărați o nouă baterie atunci când cea existentă ajunge la sfârșitul duratei de viață.


Cea mai simplă opțiune este reprezentată de bateriile reîncărcabile. Astfel de lanterne au cel mai mic preț, toți ceilalți parametri fiind similari. Acestea sunt potrivite dacă nu călătoriți prea des și nu doriți să cheltuiți o sumă mare de bani pentru a cumpăra o lanternă. 


Fiți atenți la puterea lumenului. Aceasta ar trebui să fie indicată în descriere și pe ambalaj. Se măsoară în lumeni (lm). Marea majoritate a lanternelor moderne pentru turism au o putere mai mare de 100 lm. Aceasta este deja o lumină destul de puternică și luminoasă. Cu cât lumina mai puternică (mai mulți lumeni) pe care o poate produce o lanternă, cu atât mai scumpă va fi aceasta. Trebuie să căutați mijlocul de aur între nevoile dvs. și costul unui anumit model de lanternă. Merită să rețineți că o lanternă poate străluci timp de câteva ore la putere maximă, iar apoi luminozitatea fluxului luminos va scădea treptat. Prin urmare, merită să încărcați bateriile sau să le schimbați puțin mai devreme decât atunci când sunteți sigur că acestea sunt aproape epuizate. Merită să ne amintim că încărcătura scade mult mai repede în frig și să luăm o rezervă suplimentară de energie pentru drumețiile de iarnă.

DL_STLABS_Aaron-Durogati_171017_668-Edit-Edit

Numărul de lumeni afectează, de asemenea, raza de acțiune a luminii. Pentru alergarea pe distanțe lungi, când vă veți deplasa timp de mai multe ore în întuneric, aveți nevoie de o lanternă puternică. Aceasta va ilumina traseul pe o distanță mai mare, ceea ce vă va permite să vă orientați în funcție de marcaje și de starea traseului. Dacă în cea mai mare parte aveți cortul montat și vă pregătiți cina la apus, puteți lua modele mai puțin puternice. În primul rând, va trebui să lumineze pe o distanță scurtă și, în al doilea rând, nu vă veți orbi colegii în timpul cinei cu o lumină prea puternică. 


Bineînțeles, toate lanternele noi au o modalitate de a regla luminozitatea luminii. Poate fi un mecanism în trepte - luminozitate minimă, medie și maximă, sau un control lin al luminii (când țineți apăsat butonul de pornire, luminozitatea scade încet și apoi crește la fel de încet). Cu toate acestea, nu prea are rost să plătiți prea mult pentru 400 de lumeni dacă, de obicei, veți străluci doar în limita a 100.

Black_Diamond_Sprinter_200_Smoke_Blue_19-1000x1000

De asemenea, nu uitați că, cu cât lanterna este mai puternică, cu atât consumă mai multă energie. Modelele puternice au, de obicei, patru baterii în loc de două sau trei. Sau, dacă este un model reîncărcabil, cu atât mai puternică este bateria. În consecință, va fi mai grea și mai voluminoasă. Unii producători transportă chiar și pachetul de baterii în spatele capului cu o bandă elastică. Dar, dacă aveți nevoie de o lanternă pentru alpinism, probabil că aceasta nu este cea mai bună opțiune, deoarece s-ar putea să nu fie convenabil pentru a atașa lanterna la cască.


La putere maximă, lanterna va străluci puternic, dar nu pentru atât de mult timp ca în alte moduri. Puteți citi în detaliu câte ore va străluci un anumit model și în ce mod pe ambalaj. Fiți atenți la acest lucru atunci când alegeți.


Un alt parametru de luat în considerare la alegere este rezistența la apă. Pentru majoritatea modelelor, producătorii oferă un rating de rezistență la apă IPX. În timp ce modelele de bază au protecție împotriva umezelii aerului și a stropilor mici (condiționat pot fi folosite în ceață), opțiunile mai scumpe pot deja rezista la scufundarea (de obicei IPX 7-8) în apă sau pot fi folosite sub duș. În funcție de nevoile dumneavoastră, este posibil să găsiți una sau alta mai potrivită.


O opțiune separată este disponibilitatea unei alte lumini decât cea albă. Aceasta este de obicei absentă la modelele ieftine. Pentru versiunile mai puternice, este vorba de o lumină roșie. Pentru versiunile foarte avansate, pot exista mai multe culori de diode. Avantajul luminii roșii este că nu afectează vederea crepusculară și nu orbește. Cred că toată lumea este familiarizată cu situația în care, în crepusculul gros, încă poți vedea bine, iar apoi trebuie doar să aprinzi o lanternă pentru câteva secunde sau să te uiți la ecranul luminos al unui smartphone și imediat pare că totul este negru ca smoala. Acest lucru se datorează faptului că ochiul se adaptează rapid la lumina puternică, care este potențial mai periculoasă, și se adaptează lent la întuneric. Uneori poate dura până la 10 minute. Acest lucru nu se întâmplă cu lumina roșie. Așadar, dacă aveți nevoie să vedeți detalii pe o hartă, puteți folosi lumina roșie și apoi să continuați să conduceți în amurg fără efectul de orbire. De asemenea, este convenabil să folosiți lumina roșie într-un cort sau atunci când vă deplasați când grupul este deja obosit, deoarece o lumină puternică și ascuțită este foarte enervantă în astfel de cazuri.

87B7066

Există diverse caracteristici unice ale unui anumit producător care vă pot influența alegerea. De exemplu, prezența unor marcaje reflectorizante pe capul gumat al lanternei sau memorarea nivelului de luminozitate înainte de a fi oprită (data viitoare când porniți lanterna, aceasta va străluci la aceeași luminozitate și în același mod). Black Diamond are un inel fosforescent în jurul diodei principale, sau Petzl are un inel fosforescent care va străluci pentru o perioadă de timp după ce lanterna este oprită, ceea ce o face mai ușor de găsit în întuneric. Petzl, de exemplu, oferă, de asemenea, modele de lanterne cu sistemul Reactic - când lanterna însăși determină cât de departe este obiectul de lumină și reglează luminozitatea în funcție de aceasta. Un lucru foarte util pentru orientare. De asemenea, Petzl face și huse speciale pentru lanterne, care pot fi folosite atât pentru transportul lanternei, cât și pentru a transforma o lanternă frontală într-o lanternă de camping, în care partea de silicon a husei difuzează lumina de la diodă.


 Există, de asemenea, modele separate de lanterne pentru copii, cu o putere luminoasă redusă pentru a nu strica vederea copiilor.


Sper că această scurtă prezentare a principalilor parametri vă va ajuta să alegeți opțiunea perfectă pentru dvs. În plus, oferim o garanție de un an pentru toate lanternele noastre, iar experiența arată că acestea durează mult mai mult. Este o investiție bună pentru anii următori, adăugând comoditate, confort și siguranță în călătoriile dvs. oriunde ați merge. Călătoriți cu încredere!post-divider