Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

DYN_CH_0119-retouched-2

Toți călătorii cunosc importanța încălțămintei adecvate în timpul drumețiilor. Este important ca acestea să fie durabile și confortabile. Un element important al îmbrăcămintei pentru aventurile de aer liber este, de asemenea, tovarășul constant al încălțămintei - șosetele termice. În acest articol vă vom spune despre tipurile, caracteristicile și sfaturile pentru alegerea lor.

Cum sa alegi sosete pentru drumetie

Atunci când facem drumeții, cățărări, alergăm sau schiem, picioarele noastre sunt supuse unei încărcături foarte semnificative și variate. Coborârile și urcările constante, izbiturile degetelor de la picioare pe pietre și rădăcini, împreună cu transpirația naturală a picioarelor, creează riscul apariției de bășici, iritații, supraîncălzire sau hipotermie. Șosetele termice potrivite sunt concepute pentru creșterea confortului și reducerea la minimum a riscului de răni și traumatisme.


Pentru ce activități sunt potrivite


În primul rând, denumirea "șosete termice", care este comună în Ucraina, nu dezvăluie pe deplin esența acestui produs. Ca și în cazul lenjeriei de corp termice, ar fi mai potrivit să se folosească denumirea de șosete funcționale sau șosete de trekking. La urma urmei, într-un caz, picioarele în bocanci trebuie într-adevăr încălzite, în timp ce în celălalt, dimpotrivă, trebuie răcite, eliminând cât mai repede posibil excesul de umiditate. Șosetele pentru trail running sunt realizate din materiale sintetice subțiri, în timp ce modelele pentru trekking de iarnă sunt destul de groase și adesea realizate din lână merino.


Șosetele funcționale sunt folosite în aproape toate activitățile în aer liber: trekking, hiking, alpinism, cățărare pe gheață, trail running, freeride. Cu toate acestea, grosimea lor, înălțimea croiului, materialul compozit și alte caracteristici pot varia semnificativ.


Materiale


Șosetele funcționale sunt rar realizate dintr-o singură țesătură, dar mai degrabă dintr-un amestec de țesături care creează echilibrul potrivit de confort, căldură, durabilitate și uscare rapidă. Cele mai comune materiale din acest domeniu sunt lâna, mătasea, poliesterul, nailon, spandexul, izolația sintetică și fibra de bambus. 


Lână


Cel mai popular material pentru șosetele de drumeție. Lâna reglează bine temperatura și oferă o bună amortizare. Un alt avantaj este că lâna este în mod natural antimicrobiană, așa că tinde să rețină mai puțin mirosurile decât țesăturile sintetice. În prezent, majoritatea șosetelor sunt fabricate din lână merino, care este în esență non-iritantă, chiar și pentru persoanele cu pielea sensibilă, în comparație cu tipurile mai vechi de șosete fabricate din lână de oaie obișnuită. Cele mai multe modele de așa-numitele șosete din lână folosesc un amestec de lână și materiale sintetice pentru o mai bună durabilitate și o uscare mai rapidă. Proporția dintre materialul natural și cel sintetic poate varia considerabil, în funcție de scopul modelului.

OD6I0852

Poliester


Un material sintetic care izolează bine, elimină umezeala și se usucă rapid. Cel mai des folosit la șosete pentru drumeții de vară, alergare, trail running, schi. Uneori este amestecat cu lână sau nailon pentru a crea o combinație optimă de căldură, confort, durabilitate și uscare rapidă.


Nailon


Un alt material sintetic care este ocazional folosit ca material principal. Adaugă durabilitate țesăturii și accelerează timpul de uscare al șosetelor.  Acest tip de fibră include poliamida, unul dintre cei mai rezistenți compuși, care este adesea folosit pentru a realiza "rama" șosetelor funcționale. Modelele cu un conținut ridicat de nailon în țesătură sunt cele mai potrivite pentru activități de intensitate ridicată (alergare pe traseu, drumeții).


Mătase


Material natural, confortabil și ușor, dar nu la fel de durabil ca alte opțiuni. Uneori este folosit ca căptușeală în interiorul șosetelor pentru o absorbție fiabilă a umidității. 


Spandex (lycra, elastan)


Șosetele funcționale conțin adesea cel puțin un mic procent de spandex (cunoscut și sub numele de lycra și elastan). Acest material elastic ajută șosetele să își păstreze forma, previne formarea de buline și îmbunătățește ajustarea.


Izolație sintetică


Pentru activitățile de iarnă sau pentru utilizarea în condiții de frig, producătorii folosesc adesea fibre goale de izolație sintetică. Ca exemplu, putem lua în considerare următoarele modele: Lasting SSI cu Thermolite, sau Dynafit Skitouring PRL cu Primaloft.

last_SCI_903_11-1000x1000-1024x682
Lasting SCI

Înălțimea șosetei


Șosetele funcționale au înălțimi diferite: de la foarte scurte, abia vizibile deasupra pantofului, la foarte înalte, aproape până la genunchi.

Totul este destul de simplu și logic în cazul șosetelor de schi - acestea sunt înalte în mod implicit, la nivelul bocancilor de schi. Pentru a alege șosetele potrivite pentru drumeții la înălțimea potrivită, uitați-vă la pantofii dvs. Cu cât cizmele sau adidașii sunt mai înalte, cu atât mai înalte sunt șosetele de care aveți nevoie. În acest fel vă puteți proteja pielea de contactul direct cu încălțămintea. Șosetele pot fi împărțite în patru grupe convenționale în funcție de înălțimea lor: joase, medii, înalte și până la genunchi.


Scurte. Aceste șosete oferă o protecție adecvată în combinație cu pantofii de alergare sau de drumeție. 


Medie. Aceste șosete acoperă, de obicei, osul gleznei, astfel încât oferă mai multă protecție. Se potrivesc bine cu adidașii înalți sau cu cizmele de înălțime mică și medie.


Înalți. Aceasta este înălțimea clasică pentru șosetele de drumeție. Aceste șosete sunt de obicei tăiate câțiva centimetri deasupra gleznei pentru a proteja împotriva frecării cu încălțămintea cu manșete înalte. Ele pot fi folosite și cu adidași sau pantofi joși dacă purtați pantaloni scurți mai degrabă decât pantaloni întregi. În acest caz, șosetele vă vor proteja de zgârieturile de pe iarbă, pietre sau crengi, precum și de praf și murdărie.


Până la genunchi. Mai puțin obișnuite, dar necesare în anumite situații. Șosetele înalte protejează împotriva frecării cu încălțămintea înaltă de alpinism și oferă, de asemenea, căldură suplimentară în partea inferioară a picioarelor, ceea ce va fi util în drumețiile de iarnă sau în cățărare.  Șosetele de schi fac și ele parte din aceeași categorie, scopul lor nu este doar de a vă menține căldura și de a elimina excesul de umiditate, ci și de a amortiza parțial și de a comprima moderat pentru a vă menține mușchii în formă bună.

Dynafit-FT-Graphic-SK-71403-4491-2-20_20200920193929-1000x1000-1024x683
Dynafit FT Graphic Socks

Grosimea șosetei


Grosimea șosetei depinde de tipul de activitate, de anotimp și de vremea așteptată. Este întotdeauna o idee bună să aveți în arsenal o gamă de șosete cu grosimi diferite.


Subțire. Aceste șosete ultraușoare sunt concepute pentru a fi folosite pe vreme caldă.  Ele respiră bine, elimină umezeala, dar nu ar trebui să vă bazați pe ele pe vreme rece. Au o ușoară îngroșare zonală în zone cheie, cum ar fi călcâiul și degetele de la picioare. Sunt potrivite pentru alergare, plimbări ușoare în natură și utilizare urbană. Exemplu: Lasting WLS, Dynafit Alpine Short, Lasting TCA.

Salewa_ULTRA_TRAINER_SK_68083_3320_19_20190313102239-1000x1000-1024x684
Salewa Ultra Trainer

Grosime medie. Aceste șosete oferă o amortizare bună în zona călcâiului și a degetelor de la picioare și sunt potrivite pentru drumeții montane vara și în afara sezonului, datorită nivelului lor de izolare termică. De obicei, au îngroșare zonală în zonele deosebit de vulnerabile (călcâi, degete). Exemplu: Lasting WHI.

lasting_WHI-620-A_16_20160916182305-1000x1000-1024x683
Șosete termice de grosime medie Lasting WHI

Groasă. Cele mai calde și mai moi șosete. Concepute pentru drumeții lungi, teren dificil și temperaturi scăzute. Ideale pentru alpinism sau drumeții în sezonul rece. Exemple de astfel de modele sunt: Lasting WSM, X-Socks Ski Precision, Salewa Expedition.

lasting_wsm-640_18_20181128105949-1000x1000-1024x683
Șosete termice groase Lasting WSM

Hibrizi

În categoria modelelor personalizate, merită să menționăm Skinners, șosete cu talpă îngroșată, potrivite pentru relaxare după o zi grea de drumeție în tabără sau pentru mersul pe pietricele pe malul mării, care nu sunt întotdeauna plăcute la atingere. Ele pot fi folosite chiar și pentru înot, dacă există riscul de a vă tăia cu scoicile, care se găsesc adesea pe fundul apei.

skinners_green_19_20190626082002-1000x1000-1024x684
Skinners

Există și o astfel de categorie de șosete cu membrană, dar nu le-aș recomanda pentru trekking. Membrana va fi un strat suplimentar în timpul mișcării active, care va împiedica eliminarea umidității interne, ceea ce va duce la transpirație din interior. Prin urmare, scopul unor astfel de șosete este mai degrabă pentru persoanele care petrec perioade lungi de timp în condiții de umiditate, cum ar fi pescarii etc.


Amestecuri

De regulă, producătorii folosesc mai multe componente pentru a conferi diferite caracteristici șosetelor lor, de exemplu, modelul WHI de la marca cehă Lasting, are o compoziție de 70% lână merino (material natural), 10% siltex (sintetic, pentru a accelera eliminarea umidității), 15% poliamidă (sintetic, pentru a crește rezistența la uzură), 5% lycra (sintetic, pentru o mai bună elasticitate). Așadar, când vorbim despre șosete din lână, ne referim la faptul că acestea conțin de obicei între 70 și 85% lână. Restul, după cum puteți vedea din descrierea anterioară, sunt materiale suplimentare pentru a face modelul final cât mai practic și cu proprietățile utile ale fiecărui material specific folosit în el. Producătorii folosesc același principiu și în cazul șosetelor sintetice, combinând mai multe materiale pentru a se potrivi scopului fiecărui model în parte.


În general, pentru a înțelege cât de complexe pot fi șosetele funcționale, ar trebui să vă uitați la compoziția acestora. Adesea, producătorii le transformă într-un teren de testare pentru noile tehnologii, de exemplu, în modelele Dynafit puteți vedea un conținut mic de fibră de carbon, X-bionic folosește o mulțime de materiale patentate în șosetele sale X-Socks, iar modelul Salewa Expedition folosește materialele patentate Resistex® Bioceramic și Resistex® Cooper, care constau într-un procent mic de ceramică și, respectiv, de cupru. Și aceasta este doar o mică parte din tehnologiile folosite într-un produs aparent simplu precum șosetele termice.


Zonarea

Un alt factor care afectează caracteristicile finale ale modelului este zonarea și țeserea.  De regulă, în cazul șosetelor funcționale, zonele de întărire cele mai susceptibile la abraziune se află pe picior și călcâi și, de asemenea, puteți găsi adesea modele pentru mișcare activă care au constrângeri de compresie care asigură o potrivire mai bună, mai puțină frecare, tonicitate și sunt cel mai adesea folosite pentru antrenament și competiție. Exemple de astfel de modele sunt: Dynafit Ultra Cushion.


Zonarea include, de asemenea, împărțirea în șosete stânga și dreapta în multe modele ale unor mărci cunoscute. Concentrarea asupra acestui aspect vă permite să obțineți o potrivire finală mai bună la picior și să reduceți frecarea.


Un alt aspect important de reținut este că același material poate dobândi caracteristici diferite în funcție de tricotare, solid și dens nu este același lucru cu microcanalele pentru o mai bună circulație a aerului. De aceea, zonarea este o direcție cu totul nouă în evoluția șosetelor funcționale.


Cele mai cunoscute mărci din această categorie sunt X-Bionic, Darntough, Lorpen, Compresport, Dynafit, Salewa, Smartwool, Lasting, etc.

AirCond-1024x683

Tehnologii

Eliminarea rapidă a umezelii (răcire)


Unele șosete sunt confecționate cu fibre care sunt proiectate pentru a asigura o circulație îmbunătățită a aerului și eliminarea umidității. Aceste șosete bine aerisite sunt ideale pentru vară și pentru activități de intensitate ridicată, cum ar fi trail running, drumeții și multirocing. Există diferite versiuni ale acestor materiale, în funcție de producător (IsoCool, Coolmax etc.).


Cusături plate


Tehnologia cusăturilor plate sporește confortul, previne apariția bășicilor și iritațiile.


Impregnare antibacteriană sau utilizarea unui mic procent de fibre cu conținut de argint


Se utilizează pentru a elimina mirosul neplăcut cauzat de bacterii în șosete. Mai relevant pentru șosetele din materiale sintetice folosite pentru alergare, drumeții, schi.


Cum să vă alegeți mărimea


Șosetele potrivite asigură un nivel corect de confort pentru picioarele dumneavoastră. Dacă șosetele sunt prea mari, acestea pot aluneca și se pot "zbârci", frecându-vă picioarele și provocând bășici. Șosetele prea mici, la rândul lor, se vor uza mai repede și vor oferi mai puțină protecție pentru zonele problematice ale călcâiului, gleznei și degetelor. Atunci când încercați șosete, căutați o potrivire confortabilă, dar nu prea strânsă. Șoseta se potrivește corect atunci când cupa călcâiului este la același nivel cu călcâiul piciorului. Dacă aveți o mărime marginală a piciorului, de exemplu, 41, atunci când alegeți între mărimea M (38-41) și L (42-45), este mai bine să acordați atenție mărimii mai mari.

post-divider