Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

C01_5252_how_to_choose_backpacking_stoves_lg

Pentru majoritatea oamenilor, este greu de înțeles de ce ai nevoie de un arzător, care nu mai este exotic, dar încă destul de rar, atunci când faci drumeții. La urma urmei, de ce să iei un arzător, combustibil și oale speciale cu fund plat la munte dacă poți pur și simplu să aprinzi un foc? Și când te gândești la costul tuturor acestor echipamente, e chiar înfricoșător. Cu toate acestea, arzătoarele câștigă treptat inimile călătorilor moderni și vom încerca să înțelegem varietatea lor și parametrii la care ar trebui să acordați atenție atunci când alegeți unul.

Cum sa alegi un arzator pentru camping

Dicționar outdoor

Unul dintre motivele pentru a cumpăra un arzător, indiferent de tip, este de a economisi energia. La urma urmei, nu trebuie să căutați lemne de foc și să construiți o structură pentru a susține oala. Și cât de grozav este să te trezești dimineața și să ai o cafea/ceai fierbinte în câteva minute, fără să ieși din cort și din sacul de dormit. Și nu contează dacă e soare, ninge sau plouă. Te întinzi în sacul de dormit și te bucuri de o băutură/alimentație caldă.

backpacking-stove-guide-lead-2_1
foto: freshoffthegrid.com

În general, în ciuda varietății arzătoarelor și a sistemelor de gătit, acestea pot fi împărțite în câteva tipuri generalizate:


  • Arzătoare cu gaz. Aici sunt incluse sistemele integrate și chiar plite de camping.
  • Arzătoare pe benzină sau combustibil lichid. Este vorba despre kerosen, alcool, benzină, motorină și combustibil pentru aviație etc.
  • Sobe cu combustibil solid. Aici sunt incluse sobe turbo și sisteme similare.
maxresdefault
foto: youtube.com

Arzătoare pe gaz

Arzătoarele pe gaz sunt de mai multe subtipuri și tipuri de design. Cele mai eficiente în acest moment sunt sistemele integrate care vă permit să fierbeți apă rapid și ușor și, dacă este necesar, să gătiți mese simple. Principalul avantaj al acestor sisteme este consumul minim de combustibil (cel mai adesea gaz lichefiat în butelii filetate) și o economie semnificativă de greutate, deoarece arzătorul, vasul și butelia sunt practic o singură piesă de construcție.

maxresdefault_fb_cover
Sistem integrat JetBoil

Datorită designului special al arzătorului, care intră în canelurile din ceainic, pierderile de căldură sunt reduse la minimum, iar apa fierbe rapid. Acest lucru vă permite, de asemenea, să luați o cantitate mai mică de gaz pentru călătorii mai lungi. Astfel de sisteme sunt concepute în primul rând pentru alimente uscate sau liofilizate care nu necesită gătire, ci doar gătire la aburi, ceea ce economisește și mai mult timp și efort. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu puteți găti ceva cu un astfel de sistem. Cu toate acestea, în acest caz, sistemul integrat va fi mai puțin eficient, iar alimentele vor trebui amestecate mai des pentru a nu se arde, deoarece diametrul unor astfel de sisteme este mai mic, iar încălzirea este mai mare. Opțional, există chiar și adaptoare care vă permit să puneți pe baza arzătorului integrat orice vas de gătit cu fund plat și chiar o tigaie.


Arzătoarele convenționale cu gaz - fie că sunt înșurubate pe o butelie sau conectate la aceasta cu un furtun - au un aspect și o funcționalitate similare. Cel mai simplu mod de a te gândi la ele este ca la o sobă cu gaz în miniatură. Principiul de funcționare, regulile de reglare și de întreținere sunt practic identice.

how-to-choose-the-best-backpacking-stove-screwing-in-a-canister-stove
Arzător care se înșurubează direct pe butelia de gaz

Desigur, există unele nuanțe. Un arzător care este înșurubat pe un buteliu fără un suport special pentru picioare este mai puțin stabil decât cele cu un furtun. Cu toate acestea, un astfel de arzător va fi mai ușor și, de obicei, este destul de suficient pentru 2-3 persoane.

KOV-KB-0211G-01
Un arzător conectat la butelie printr-un furtun. Mai stabil.

În general, un arzător simplu pe gaz va fi poate cel mai ieftin dintre toate tipurile și, dacă este bine construit (nu este vorba de know-how chinezesc), unul dintre cele mai fiabile în funcționare. Astfel de dispozitive nu necesită practic nicio întreținere.


Principalul criteriu pentru calitatea unui arzător pe gaz (ca și a altor tipuri de arzătoare, desigur, dar într-o măsură mai mică) este calitatea combustibilului, adică a gazului. Și, în mod paradoxal, cel mai ieftin arzător poate costa la fel de mult ca 1-2 butelii de gaz de înaltă calitate pentru a-l însoți. De aceea, fenomenul de reîncărcare a buteliilor de gaz este popular în țara noastră. Bineînțeles, fiecare butelie este marcată cu un semn că nu poate fi reumplută, așa că turiștii fac acest lucru pe propriul risc. Un benzinar experimentat poate face o treabă foarte bună la umplerea buteliilor, iar atunci probabilitatea de pericol este mai mică. Cu toate acestea, chiar și în astfel de cazuri, butelia nu poate fi reumplută la nesfârșit, deoarece filetele și supapa însăși se uzează, iar după mai multe reumpleri, butelia se poate grava sau se poate desprinde de arzător.

Best-Backpacking-Stoves-00
foto: hiconsumption.com

Un alt dezavantaj important al buteliilor reumplute este că, în general, gazul arde mai prost în condiții de frig și este, în general, mai puțin eficient. În procesul de reumplere, se folosește propan simplu sau un amestec de propan-butan. În schimb, producătorii folosesc amestecuri speciale de gaze care nu numai că permit gazului să ardă mult mai bine la temperaturi scăzute, dar și să degaje mai multă căldură în timpul arderii, ceea ce vă va permite să fierbeți mai multă apă cu o singură butelie de gaz.

MSR-WhisperLite-Universal-Stove-1
Un arzător de combustibil lichid cu un buteliu. Foto: switchbacktravel.com

Arzătoarele cu alcool lichid sunt puțin mai exotice. Motivul este simplu: este mai greu de găsit alcool industrial decât benzină sau gaz. Cu toate acestea, datorită designului său simplu, care, de obicei, nu are piese sau mecanisme în mișcare, este lipsit de probleme și ușor de utilizat.

alcohol_cove
Construcția unui arzător tipic de alcool lichid

Arzătoarele multicombustibil pot fi considerate o subspecie separată, deși, de fapt, sunt aceleași ca și arzătoarele cu combustibil lichid, dar mici nuanțe de proiectare le permit să fie utilizate cu o butelie de gaz convențională, ceea ce le oferă cea mai largă gamă de aplicații în timpul călătoriilor. Totuși, această comoditate are un preț - astfel de arzătoare sunt printre cele mai scumpe și adesea mai dificil de întreținut. De asemenea, din cauza capriciilor combustibililor lichizi, este extrem de periculos să le aprindeți în interiorul sau în apropierea unui cort, și chiar și un rulotist experimentat poate avea unele dificultăți cu ele.


Toate tipurile de arzătoare cu combustibil lichid au un avantaj fundamental: găsirea combustibilului pentru acestea, chiar și în cele mai îndepărtate părți ale lumii, nu este de obicei dificilă. Dacă aveți benzină - excelent, kerosen sau alcool - de asemenea bun - turnați-l în recipientul de combustibil și (în funcție de tipul de arzător) schimbați duza pentru acest tip de combustibil, dacă este necesar. Apoi creăm presiune și dispozitivul este gata de utilizare.

4f90f2873f4250c07ce01632493c4865

Arzătoare cu combustibil solid

Arzătoarele cu combustibil solid sunt împărțite în mai multe tipuri de bază. Cele mai simple sunt arzătoarele cu alcool uscat. Acesta este, de fapt, un suport special pe care este așezată o pastilă de alcool uscat și o oală deasupra. Un astfel de sistem este remarcabil prin simplitatea sa și prin absența pieselor care se pot rupe sau defecta, precum și prin insensibilitatea sa la condițiile de umezeală (combustibilul nu se va umezi niciodată și se va aprinde cu ușurință).

Esbit-being-impacted-by-a-light-breeze
Arzător pentru alcool uscat Esbit Pocket Stove

Singurul dezavantaj este nepopularitatea acestui tip de combustibil în zonele îndepărtate ale lumii și eficiența oarecum mai scăzută a arderii și, în consecință, timpul de gătire.

maxresdefault-1
Cuptor turbo Airwood Euro BM

Așa-numitele sobe turbo sunt o opțiune excelentă pentru cei cărora le place un foc adevărat, care este practic ecologic și nu lasă în urmă pământ ars sau cioturi de copaci.


Tot ce aveți nevoie pentru acest tip de sobă este orice fel de lemn de foc (crengi, așchii, conuri, scoarță etc.) și baterii obișnuite. Mai mult, atunci când soba în sine este deja aprinsă, un mic motor antrenează aerul din interior cu ajutorul unui ventilator, ceea ce vă permite să aruncați în ea lemne umede și chiar deschis ude. Acest lucru simplifică foarte mult situația pe vreme ploioasă. În esență, obțineți un foc mic și controlat în interiorul sobei dumneavoastră. În același timp, este extrem de dificil să reglați cu precizie puterea flăcării într-un dispozitiv precum un arzător pe benzină. De asemenea, acesta produce fum și funingine, așa că nu este recomandabil să îl folosiți într-un cort. Există, de asemenea, sobe turbo exotice care vă permit chiar să vă încărcați gadgeturile cu ajutorul unui conector USB în timp ce le folosiți.

10_01_pc
Arzător cu încărcare BioLite Campstove 2

Deci, ca să rezumăm

Dacă sunteți un fan al echipamentelor ultraușoare și avansate din punct de vedere tehnologic, sistemele integrate sunt pentru dumneavoastră. Dacă vă place versatilitatea și accesibilitatea - arzătoarele multicombustibil și pe benzină sunt pentru dumneavoastră. Dacă doriți simplitate maximă, fără întreținere, arzătoarele pe gaz sunt pentru dumneavoastră. Dar dacă vă place o flacără vie, dar apreciați totuși natura - sobe cu combustibil solid. Simțiți-vă liberi să călătoriți!


Fotografie deasupra: rei.com

post-divider