Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

DSC_5790

Dacă ați început să vă gândiți să vă cumpărați prima "proprietate imobiliară" sau vă gândiți să vă modernizați cortul existent, aveți răbdare și pregătiți-vă pentru o alegere serioasă. La urma urmei, nu este un lucru de un an. Și, cel mai important, nivelul de confort și de satisfacție față de experiența dvs. în aer liber va depinde în mod direct de designul, dimensiunea și caracteristicile acestuia. Citiți despre caracteristicile corturilor și la ce ar trebui să acordați atenție atunci când alegeți un model care vi se potrivește în articolul Gorgany PRO.

Cum să alegeți cortul potrivit pentru dumneavoastra?

Dicționar outdoor

Capacitate și dimensiuni

Poate că primul lucru la care trebuie să vă gândiți înainte de a alege un cort este capacitatea de persoane? În general, atunci când calatoriți, o faceți singur sau cu un grup mare? Obișnuiți să vă luați câinele cu dvs. în călătorii? Mergeți mai des la festivaluri decât la drumeții? Sau poate că familia dvs. s-a mărit și de aceea căutați un cort nou? Toate aceste întrebări influențează capacitatea cortului pe care trebuie să il achiziționați. Să ne uităm la principiile de bază.


Dacă călătoriți în cea mai mare parte singur, aveți nevoie de un cort pentru două persoane, sau un cort 2+1. Un cort pentru două persoane va fi mai ușor. Un cort 2+1 vă va permite să vă luați toate lucrurile înăuntru, ceea ce este deosebit de important dacă intenționați să participați la festivaluri cu cort sau să stați în orice loc în care ar fi mai sigur să vă țineți toate lucrurile sub supraveghere. De asemenea, corturile 2+1 vă vor permite să oferiți un loc de dormit pentru inca o persoana sau animal de companie, in cazul in care nu veți merge singur.


Rețineți, de asemenea, că acest tip de corturi sunt mai late decât un cort standard de două persoane, dar mai înguste decât un cort de trei persoane, așa că, dacă puneți două saltele într-un astfel de cort, veți avea cu siguranță o parte a podelei neacoperită de o saltea, pe unde va pătrunde frigul. Iar trei saltele vor încăpea într-un astfel de cort doar suprapunându-se una peste alta, ceea ce nu este foarte convenabil, în special dacă saltelele sunt gonflabile sau autogonflabile.


Dacă de obicei călătoriți într-un grup mare, o opțiune mai bună ar fi un cort pentru 3-4 persoane. Pentru patru persoane, este mai convenabil să transportați un cort mare decât mai multe corturi mai mici. În plus, în caz de vreme nefavorabilă, puteți rămâne acolo în siguranță pentru a discuta și a vă împărtăși impresiile după o zi de călătorie.


Corturile pentru mai mult de 4 persoane sunt considerate corturi de camping. Acestea necesită o suprafață destul de mare pentru a fi montate și, de asemenea, sunt prea grele și voluminoase pentru a fi transportate cu tine într-un rucsac. Cu toate acestea, este o opțiune foarte confortabilă pentru festivaluri, excursii cu mașina la țară și pentru grupuri mari. Cele mai multe dintre aceste corturi au unul sau două vestibuluri mari, sau chiar o întreagă "cameră" în care puteți instala o masă cu scaune sau vă puteți ascunde lucruri de intemperii.


În general, este o idee bună să aveți in vedere dimesiunile cortului ales înainte de a-l cumpăra – de la înaltimea tavanului care afectează confortul atunci cand nu dormiti, pana la lungimea și lățimea, care trebuie sa se potriveasca cu izoprenul sau salteaua dvs.. Este de reținut faptul ca, desi unele corturi au aceiași capacitate, pot avea dimensiuni diferite față de alte modele de la același producător, sau corturi de la alți producători.

shanta_01-1100x729

Numărul de intrări și vestibuluri

Următoarea caracteristică importantă, care, dintr-un motiv oarecare, este adesea pusă pe ultimul loc în mod nemeritat atunci când se alege un cort, este numărul de intrări și amplasarea acestora, precum și numărul și dimensiunea vestibulurilor. În general, un cort are una sau două intrări. Dacă există o singură intrare, atunci există și un singur vestibul. Acesta poate fi situat pe partea mai îngustă a cortului (la picioare sau la cap). Acordați atenție designului și gândiți-vă la modul în care veți folosi acest cort. Lucrurile dvs. pot fi în interiorul cortului, iar dvs. puteți să vă strecurați în cort după o zi grea de drumeție și să mergeți direct la culcare (cu picioarele orientate spre intrare). În acest fel, două sau trei persoane din cort pot să nu se deranjeze prea mult între ele.


Următoarea opțiune este o singură intrare pe partea laterală a cortului, de exemplu, Turbat Borzhava 2 Alu. De obicei, o astfel de intrare este mai lată, dar țineți cont de faptul că, deși locul de dormit este mai departe de ușă, atunci dacă doriți să ieșiți noaptea pentru a lua aer curat și a admira stelele, va trebui să vă treceți peste celelalte persoane care dorm in cort.

Turbat-Borzhava-2-Alu-yellow-1-20-1000x1000
Cort Turbat Borzhava 2 Alu

În opinia noastră, cele mai confortabile corturi sunt cele cu două intrări. Dacă este un cort pentru două persoane, atunci fiecare persoană are intrarea și ieșirea separată. Adesea, în astfel de cazuri, cortul are și două vestibuluri, ceea ce vă permite să vă așezați convenabil toate lucrurile - de exemplu, puteți folosi un vestibul pentru a pune lucrurile deoparte și îl puteți folosi pe celălalt ca intrare. Sau fiecare își pune lucrurile în propriul vestibul și are propria intrare - toată lumea este mulțumită. De exemplu, ca în corturile Turbat Shanta Pro 2

turbat_shanta_shema_17-1000x1000
Imagine schematică a cortului Turbat Shanta

Desigur, un vestibul suplimentar adaugă greutate cortului, dar puteți găsi, de asemenea, versiuni foarte ușoare de corturi pentru două persoane cu două vestibuluri și două intrări - de exemplu, Big Agnes Copper Spur HV UL2 sau MSR Hubba Hubba Hubba NX.


Un alt avantaj al corturilor cu două intrări este capacitatea lor de a creea o aerisire mai bună. Prin deschiderea și blocarea celor două intrări, puteți prelungi semnificativ durata somnului chiar și într-o zi călduroasă.


Atunci când alegeți cele mai bune tipuri de intrări pentru dumneavoastră, fiți atenți la amplasarea fermoarului. Intrarea deschisă a cortului interior poate fi rulată de jos, de sus, din lateral sau chiar aproape complet descheiată și ascunsă într-un buzunar. Toată lumea evaluează acest aspect în funcție de propriul gust și experiență, dar designul cu cea mai mică tensiune a fermoarului atunci când cortul este desfășurat este mai fiabil și mai durabil.

msr-hubba-tour-2-lifestyle-1200x800

Merită să menționăm corturile din seria de ciclism - acestea sunt echipate cu un vestibul mare, a cărui dimensiune este de obicei egală cu cea din interior - pentru a plasa convenabil bicicletele și echipamentele. Ca exemplu, în imaginea de mai sus, cortul MSR Hubba Tour 2.


Materiale și greutate

Dupa ce ați luat decizia in ceea ce priveste dimensiunea si design-ul cortului, în continuare, ar trebui să acordăm atenție materialelor utilizate, deoarece rezistența la apă, greutatea și prețul cortului vor depinde de ele. Aspectul general al celor două corturi poate fi identic, dar greutatea și prețul pot fi semnificativ diferite ca urmare a materialelor folosite.


Corturile de buget vor fi echipate cu bețe din fibră de sticlă, fundul va fi cel mai probabil din polietilenă groasă, iar cortul va fi fabricat din poliester. În general, aceste materiale nu sunt rele în sine, doar că sunt mai ieftine și mai grele. Astfel, un cort dublu de buget va cântări mai mult de trei kilograme, de exemplu, un cort de la producătorul polonez Fjord Nansen Lima 2, care cântărește 3,2 kg.


Mai departe, odată cu scăderea greutății, dar cu creșterea prețului, va avea loc o anumită transformare în ceea ce privește materialele. La un cort din gama medie, fundul va fi din poliester, bețe vor fi din aluminiu, iar greutatea va fi cu un kilogram mai mică. De exemplu, Turbat Borzhava 2 Alu cântărește 2,27 kg.


Fibrele de nailon sunt mai rezistente decât cele de poliester cu aceeași grosime și sunt mai puțin sensibile la deteriorarea în timp cauzată de soare. Țesăturile din nailon utilizate la corturi sunt mult mai subțiri și mai ușoare decât cele din poliester, iar partea de jos a cortului confecționată din nailon sau poliester este mult mai ușoară decât polietilena. Un cadru din aluminiu este mai ușor și mai rezistent decât unul similar din fibră de sticlă. De asemenea, marca, țara de fabricație, disponibilitatea certificărilor materialelor și calitatea accesoriilor vor fi reflectate in prețul costului cortului.


Atunci când alegeți, acordați atenție și rezistenței la apă a copertinei și a fundului cortului. Conform standardelor moderne, 3000-5000 mm de coloană de apă este destul de suficient. Cortul poate avea valori chiar mai mici, deoarece toate corturile moderne de înaltă calitate sunt cu două straturi, iar supratenta nu atinge cortul interior și prin urmare bunurile dvs. Iar pentru ca picăturile de apă să se rostogolească pe cort, de obicei nu sunt necesare valori prea mari.

best-backpacking-tent
foto: manmakesfire.com

Caracteristici de construcție a cortului

Cadrul cortului, indiferent de materiale, poate avea, de asemenea, o arhitectură diferită. Există mai multe tipuri principale de arhitectură a cadrului:


  • Două bețe de lungime egală sunt încrucișate și atașate în colțurile cortului interior, pe diagonală. Acesta este cel mai frecvent tip de construcție întâlnit la corturile de buget și la corturile din segmentul de preț mediu. Astfel de corturi au un nivel mediu de rezistență la vânt, dar sunt destul de fiabile.
  • Bețe încrucișate (de asemenea, două bețe de aceeași lungime, dar cele două capete ale unui arc sunt atașate la o parte a cortului și doar vârfurile buclei rezultate se încrucișează. Astfel de corturi au caracteristici foarte bune de stabilitate și rezistență, deoarece cu cât sunt mai multe puncte de intersecție a bețelor, cu atât mai puternică este formată structura. Acest principiu de proiectare este adesea utilizat în corturile de expediție pentru ascensiuni la munte înalt), dar poate fi găsit și în versiunile de trekking. De exemplu, popularul cort Salewa Denali are acest design.
street-view-treks-everest-base-camp-about-google-maps-everest-tents-l-2e2dbef1684d1883
Un exemplu puternic de design de cort cu bețe încrucișate. Foto: active-writing.com

  • Hub (toate bețe sunt conectate într-o singură structură, cu o singură nervură care susține cupola cortului. Acest design scade din greutate, dar este mai puțin stabil și durabil, deoarece sarcina este plasată pe un singur stâlp. Numele provine de la elementele speciale care permit conectarea a trei elemente de cadru într-un singur punct. Acesta este un design popular pentru corturile ușoare. Corturile cu acest design sunt, de asemenea, convenabile și ușor de montat. Corturile EXPED Mira II HL, MSR Hubba Hubba NX și Turbat Shanta Pro 2 menționate mai sus au acest design.
  • Tunel (mai multe bețe separate care sunt atașate de-a lungul cortului, formând o structură de tunel. Astfel de corturi sunt de obicei foarte spațioase, dar nu și stabile. Pentru instalare, este necesar să folosiți cuie și legături de fixare).
airFreshing_2015_Testbericht_Nordisk_Oppland_3_LW_Tunnelzelt_Eingang
Cort cu o structură tip tunel
  • Bețe externe (un alt subtip de corturi, a căror caracteristică este amplasarea bețelor în afara cortului (și nu între supratenta și cortul interior, ca de obicei). Această opțiune se regăsește la corturi din diferite game de prețuri. Avantajul lor este configurarea comodă și rapidă a cortului. Un bun exemplu al acestui design este Salewa Litetrek Pro II.
261504-1200
Cort Salewa Litetrek Pro II cu bețe exterioare

Există, de asemenea, corturi mai puțin obișnuite disponibile pe piață, care pot fi montate pe acoperișul unei mașini sau întinse între copaci. Utilizarea lor este de obicei justificată în anumite medii naturale.

Linked_Ring_Photography_-_Connect_Maine_s_Cutler_Coast_1024x1024
Un cort întins între copaci. Foto: tentsile.com

Și chiar mai puțin frecvente în țara noastră sunt corturile speciale de cățărare în care puteți petrece noaptea agățat de perete.

tents1
Cort de cățărare suspendat. Fotografie: National Geographic

Mai exista și un alt tip de cort care este mai neobișniuit. Este vorba despre corturile gonflabile fără ramă. Adică, în loc de cadru, există cavități tubulare din țesătură care sunt umplute cu aer și care susțin astfel structura.

download-52
Unul dintre corturile Heimplanet fără rame
1

Alte lucruri de avut in vedere

În afară de principalele caracteristici de design care au fost deja prezentate, putem menționa, de asemenea, câteva mici lucruri frumoase care disting adesea un anumit model în clasa sa. Acesta poate fi culoarea cortului, ca în cazul cortului Exped Mira II și al noilor corturi Borzhava de la Turbat. Prezența unei supratente în set, ca la MSR Elixir 2, sau prezența unui kit de reparații, ca la majoritatea corturilor Salewa sau Exped. Un alt bonus poate fi posibilitatea de a monta un cort fără dormitor, ca în cazul Turbat Shanta Pro 2. De asemenea, acordați atenție accesoriilor, prezenței elementelor reflectorizante, comodității aerisirii, formei ușilor, simetriei sau asimetriei vestibulului - în unele cazuri, acest lucru poate fi un avantaj și vă poate oferi un plus de confort.

14681322411_6874ebc6b7_h
Cortul întins cu bețe de trekking. Foto: lisakov.com

Adăpost

Un adăpost poate fi o alternativă interesantă, sau cel puțin o completare a unui cort. În lunile mai calde, acesta poate fi folosit în locul unui cort, mai ales dacă doriți să vă ușurați echipamentul. În acest caz, cea mai interesantă combinație este cea de cort-poncho. Acesta vă va oferi protecție împotriva ploii pentru dumneavoastră și pentru rucsacul dumneavoastră și se poate transforma cu ușurință într-un adăpost de ploaie. Pe lângă multifuncționalitatea sa, doua avantaje clare sunt volumul si greutatea redusa. Bețele de drumeție sau câteva crengi și câțiva țăruși sunt suficiente pentru a monta cortul.


De asemenea, marchiza sau poncho-ul poate fi folosit ca supratentă sau poate fi instalat deasupra intrării pentru a forma un acoperiș. De altfel, această opțiune a fost deja gândită de către dezvoltatorii Turbat, iar cortul Shanta Pro 2 poate fi combinat cu ușurință cu cortul poncho Molfar.


20180715_104321

Agățarea unui poncho deasupra cortului în ploaie face mai ușoară montarea și împachetarea acestuia dimineața și in acelasi timp menține cortul uscat, gata sa fie impachetat.


Cort și folii de sol


Foliile de sol pentru cort au devenit mai comune odată cu apariția corturilor ultraușoare care au o grosime a fundului mai mică de 20 D și, prin urmare, au nevoie de protecție suplimentară împotriva deteriorărilor mecanice. Un fund suplimentar oferă o astfel de protecție, dar, în același timp, adaugă câteva sute de grame de greutate la rucsacul dumneavoastră. De asemenea, foliile de sol usureaza curatarea cortului, in cazul in care ați intrat cu noroi sau nisip in el, eliminând nevoia de a curata și interiorul cortului.



Concluzie

La șfârșitul zilei, alegerea cortului depinde de nevoile dumneavoastră. De regulă, un cort se cumpără pentru mai mulți ani, așa că trebuie sa aveți in vedere faptul ca este o investiție pe termen lung. Amintiți-vă ce corturi ați folosit deja și ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la ele. Dacă nu aveți prea multă experiență în a dormi într-un cort, împrumutați unul de la un prieten sau închiriați corturi diferite pentru mai multe călătorii. De asemenea, puteți oricând să cereți ajutorul unui consultant din magazin, iar acesta vă va ajuta să alegeți un cort care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Un cort este ca o a doua casă care îți oferă libertate. Sperăm ca acest articol vă va ajuta la urmatoarea achizitie a unui cort!

post-divider