Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

DSC00349-1

Haideți să continuăm seria noastră de articole despre cum să alegem un anumit tip de echipament. Vom vorbi astăzi despre cum să alegem un covoraș turistic. Ce trebuie să știți despre el în termeni generali, ce tehnologii sunt cele mai folosite și ce înseamnă diferiți indicatori de pe ambalaj.

Cum sa alegi un izopren

Dicționar outdoor

De obicei, toată lumea începe să cumpere covorașe, iar cumpărarea unui covoraș tehnologic și relativ mai scump nu se numără printre prioritățile inițiale, însă, în timp, odată cu experiența dobândită, majoritatea călătorilor trec la alte tipuri de covorașe, în funcție de stilul lor de călătorie. De ce se întâmplă asta?


Un covoraș simplu servește ca izolație termică și protejează împotriva umezelii venite de la sol. În plus, este relativ ieftină. Cu toate acestea, outdoor-ul nu stă pe loc, iar dormitul la natură este de mult timp mai confortabil și mai cald și este mai ușor să transporți un covoraș. Acum vă voi povesti care sunt avantajele.


De la ce să începem?

 • Există mai multe criterii după care se orientează călătorii experți atunci când aleg un covoraș de călătorie:
 • Volumul - acesta este probabil cel mai important avantaj al covorașelor gonflabile, se poate pune covorașul într-un rucsac de 50-60 de litri fără a ocupa o treime din spațiul util.
 • Greutatea - și aici, covorașele gonflabile sunt favorite. Confortul este o chestiune de gust, dar utilizatorii de covorașe autogonflabile și gonflabile nu se întorc de obicei la cele din spumă.
 • Siguranța - cei care se tem de înțepături și vor să fie mereu siguri de covorașul lor aleg opțiunile din spumă.

Dacă vă uitați mai în detaliu, în prezent există trei tipuri principale de covorașe:


Covorașe din spumă


Da, așa este. Covorașele din spumă tehnologică sunt realizate din spumă cu celule închise, deci sunt mai calde și nu atrag umezeala în material, așa cum se întâmplă în cazul covorașelor ieftine și foarte poroase. Unele versiuni pot avea, de asemenea, un strat de ecranare metalizat. 


Cei mai cunoscuți autori ai acestei clase sunt covoarele de la compania americană Therm-A-Rest. Și dacă nu le-ați întâlnit încă în mod real, cu siguranță le-ați văzut în diverse filme și în fotografii în aer liber pe Instagram.

056
Foto: T. Troian

Avantaje

 • Nu se tem de înțepături. Pot fi plasate oriunde, iar dacă niște spini sau crengi mici străpung spuma, nu vor afecta funcționalitatea. 
 • De asemenea, sunt relativ ieftine și ușoare. Acești factori le fac destul de populare în SUA, unde există o cultură a through-hiking-ului - drumeții pe distanțe extrem de lungi. În acest sens, un covoraș care nu va trebui să fie reparat indiferent de ceea ce i se întâmplă este un factor important pentru astfel de călători. De asemenea, ele sunt adesea folosite ca substitut pentru un spătar cu drepturi depline în rucsacurile ultraușoare, care sunt adesea folosite în astfel de drumeții. 
 • Valorile de izolare termică pentru astfel de covorașe variază în funcție de model. Ele pot fi chiar foarte semnificative, de aceea astfel de covorașe sunt populare în rândul alpiniștilor.

Dezavantaje

 • Volum mare în stare rulată sau pliată (există covorașe care se pliază ca un acordeon). 
 • Spuma este destul de dură și dormitul pe un astfel de covoraș nu este foarte confortabil. Este cam la fel ca pe un fotoliu obișnuit.
 • De exemplu, în această categorie putem lua în considerare: Therm-a-Rest Ridge Rest Classic Large.

Covorașe autogonflante

Aceste saltele conțin, de asemenea, spumă, dar este mult mai moale și mai elastică. Aceasta este ascunsă sub țesătura pe care o vedem din exterior. Principiul pe baza căruia funcționează astfel de covorașe este că spuma nu umple tot spațiul din interiorul covorașului, de obicei există canale de aer. Funcția sa principală este de a atrage aerul în covoraș prin supapa deschisă atunci când îl derulați, datorită elasticității sale. Acest lucru durează de obicei 5-10 minute. După aceea, supapa se închide. 


Avantaje

 • Au o izolare termică mai bună în comparație cu o saltea clasică, ceea ce se obține parțial datorită proprietăților de izolare termică ale spumei în sine și parțial datorită grosimii totale a covorașului. 
 • Dormitul pe covorașe de acest tip este mult mai confortabil în comparație cu o saltea convențională.
 • Atunci când sunt rulate, covorașele autogonflante pot fi de 2-3 ori mai compacte decât un covoraș obișnuit, ceea ce se obține prin comprimarea spumei din interiorul covorașului, precum și datorită faptului că acolo este mai puțină spumă, deoarece o parte din muncă este făcută de aer.

Dezavantaje

 • Unele modele pot fi destul de grele în comparație cu covorașele din spumă. 
 • Țesătura unui astfel de covoraș poate fi găurită și va lăsa să iasă aer, ceea ce înseamnă că nu vă poate proteja de frig. Dar vestea bună este că poate fi ușor de reparat. Multe covorașe vin cu plasturi ca parte a pachetului. De asemenea, le puteți cumpăra separat. Acestea funcționează ca un tencuială, astfel încât puteți repara rapid și ușor covorașul pe drum.
 • Un covoraș se auto-gonflă în proporție de 85-90%, restul de 10% va trebui să fie umflat, iar în timp caracteristicile de auto-gonflare se pierd, iar pentru un covoraș care are mai mult de 3 ani această cifră poate fi mai mare de 30% din volum.
 • De exemplu, în această categorie includem:  Covorașul autogonflabil Exped SIM 3,8 M.
exped_14_SimUL_cored_17_20170321163349-1000x1000
FOTO: Covorașul Exped SIM UL M arată canalele de aer și spuma din interiorul covorașului.

Covorașe gonflabile

Acest tip este în prezent lider pe piața outdoor. Deși unii oameni încă se tem de aceste covoare pentru că par atât de mici și delicate, ele sunt într-adevăr cea mai avansată clasă de covoare din punct de vedere tehnologic, ceea ce are multe avantaje, astfel de covoare au o structură de canale longitudinale sau transversale care sunt umplute cu aer atunci când covorul este umflat. Aceste canale formate de țesătură pot fi goale sau pot conține un strat termoizolant - umplutură sintetică sau puf.


Avantaje

 • cea mai compactă
 • cel mai ușor
 • păstrând în același timp cea mai mică greutate și cel mai mic volum, ele pot fi cele mai călduroase
 • mai ușor de împachetat decât un covor auto-gonflabil, a cărui spumă elastică rezistă la răsuciri

există covorașe în diferite categorii de preț. Covorașele fără umplutură, care sunt destul de suficiente pentru vară, costă aproximativ la fel ca un covoraș bun din spumă.


Dezavantaje

 • o saltea gonflabilă poate fi spartă, dar poate fi, de asemenea, sigilată. 

Dacă urmați regulile de funcționare, salteaua vă va servi mulți ani. În plus, diferiți producători oferă diferite grosimi ale țesăturii din care este confecționată salteaua. Dacă țesăturile foarte subțiri vă sperie, puteți alege o saltea cu o țesătură mai groasă, care va fi mai rezistentă la frecare și perforare. Acest lucru este relevant dacă, de exemplu, vă place să dormiți în aer liber sau sub un cort și puneți salteaua pe sol.


De exemplu, în această categorie putem lua în considerare: Covor gonflabil Exped SynMat UL Lite M.

gRl22YWR

Izolația termică sau R-value

După ce am clarificat tipurile de covorașe, haideți să vorbim acum despre un indicator atât de important precum izolația termică sau R-value.


Acest indicator a venit în turism (ca și multe alte lucruri) din domeniul... construcțiilor! Acolo a fost folosit, de exemplu, pentru ferestre sau materiale izolatoare.


În termeni simpli, R-value (Resistance value) este un coeficient de izolare termică care este folosit pentru a arăta cât de efectiv un anumit tip de izolator poate împiedica pierderile de căldură. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai puțină căldură este transmisă de stratul izolator (în cazul nostru, covorul). În termeni generali, acest indicator se calculează ca raport între diferența de temperatură pe ambele părți ale izolatorului (covorul), pe unitatea de suprafață și ținând cont de timpul de măsurare, și cantitatea de căldură care a trecut totuși prin covor.

shutterstock_1085948579-1

Toate covorașele moderne de la companii bine-cunoscute au R-value specificată. Aceasta include covorașele din spumă. Acest lucru vă permite, de asemenea, să comparați în mod adecvat diferite covorașe atunci când alegeți.


R-value pentru un covoraș convențional este de aproximativ 1 și, potrivit unor surse, chiar puțin mai mică. Aceasta este suficientă pentru drumețiile de vară. Covorașele gonflabile fără umplutură în interior vor avea o valoare similară.


Cu toții, dacă aveți nevoie de un covoraș pentru extra-sezon, trebuie să vă uitați la covorașe cu un indice de aproximativ 3 sau mai mult. Pentru iarnă - cel puțin 4-5. Există chiar covorașe de iarnă emblematice cu o R-value foarte mare, de 8. 


Singura problemă este că, până acum, nu a existat un standard unic pentru măsurarea R-value și nici un standard oficial, ca în cazul sacilor de dormit. Prin urmare, nu putem compara decât în mod aproximativ. În acest an, la expoziția internațională de outdoor ISPO din München, a fost prezentat un nou standard pentru măsurarea acestui indicator, iar în viitor, se așteaptă ca toți giganții de pe piața producției de saltele să-și măsoare produsele în conformitate cu noua tehnologie și va fi posibilă compararea saltelelor la fel de convenabil ca și a sacilor de dormit. Până acum, acest indicator vă va permite să vă faceți o impresie despre saltea în general. Cu toate acestea, diferența de 2,7 și 3,1 - între diferiți producători - nu ar trebui să fie luată drept criteriu principal în momentul alegerii.


Factor formă

În acest aspect, există două tipuri principale de saltele: dreptunghiulare și cu margini tăiate (cunoscute și sub numele de anatomice). Cele rectangulare vor avea o greutate și un volum mai mare, dar și o suprafață mai mare, ceea ce poate însemna mai mult confort. Cele anatomice, dimpotrivă, vor avea mai puțină greutate și volum, dar este mai dificil să te întorci în vis și să nu ieși din saltea.


Dimensiuni și dotări

De regulă, producătorii oferă mai multe dimensiuni standard în funcție de înălțime - M, L. Dar marca elvețiană Exped are, de asemenea, versiuni separate de covorașe pentru femei și copii. Acest producător echipează, de asemenea, majoritatea saltelelor sale gonflabile cu saci cu pompă, ceea ce crește durata de viață în comparație cu umflarea saltelei cu gura, deoarece aerul umed care vine din plămâni accelerează apariția ciupercilor care distrug pereții saltelei. Putem găsi o abordare similară la o altă marcă - Sea-to-summit.


Covorașe pentru familie

Acesta este tipul regal de covorașe, deoarece sunt duble și acoperă întreaga suprafață a cortului. Dacă călătoriți cu partenerul sau dacă vă place confortul, aceasta este cea mai bună alegere.


De exemplu, în această categorie putem lua în considerare: Exped SynMat HL Duo LW pentru trei sezoane sau Exped AirMat HL DUO M de vară.


În loc de P.S. (din practica noastră): 

 Atunci când alegeți un covoraș, vă sfătuim să acordați atenție nu numai raportului dintre greutate, volum și preț, ci și dimensiunilor covorașului în sine. Există câteva nuanțe aici

 1. Dacă alegeți o saltea pentru a dormi în cort, în special în lunile mai reci sau pentru iarnă, vă sfătuiesc să acordați atenție saltelelor dreptunghiulare. Două saltele dreptunghiulare vor acoperi mult mai eficient suprafața fundului cortului și, în consecință, cortul va fi mai cald. Acest lucru este valabil mai ales atunci când montați un cort în zăpadă. Un avantaj suplimentar este faptul că zăpada de sub cort se va topi în continuare de la căldura dumneavoastră, iar fundul va deveni umed. Iar lucrurile tale se vor uda. Un fund de cort bine acoperit cu covorașe va menține mai multe dintre lucrurile dvs. uscate, iar iar iarna, uscat = cald.
 2. Dacă, totuși, greutatea covorașului este o problemă fundamentală pentru tine și fiecare gram contează, alege covorașe de mumie, sau chiar...
 3. ...covorașe de mărimea S sau XS. Aceasta este uneori folosită de către persoanele cu greutate redusă. Modul în care funcționează este că aveți nevoie de o saltea care să vă izoleze corpul de frig. De fapt, este foarte posibil ca aceasta să fie mai scurtă decât înălțimea ta - de lățimea rucsacului tău. Vă puneți rucsacul și lucrurile suplimentare sub cap - obțineți un fel de pernă și, în același timp, izolație termică fără niciun gram în plus. Dar aș recomanda totuși acest truc pentru sezonul cald.
 4. Nu uitați că două saltele sunt mai bune decât una. Pentru o drumeție de iarnă, poți lua un covoraș de spumă, chiar și o saltea obișnuită + un covoraș gonflabil pe care l-ai cumpărat pentru afara sezonului, cu o valoare R de 3,5, de exemplu. În total, veți primi o izolație termică de aproximativ 4,5 - ceea ce este deja destul de suficient pentru un somn confortabil.
post-divider