Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

DSC8586

În ziua de azi, este greu să întâlnești o persoană care să nu fi auzit de cuvântul nou și exotic "fleece", și chiar și cei care spun cu încredere că nu cunosc acest termen pot avea în garderobă pijamaua favorită, care nu este altceva decât unul dintre tipurile de fleece. În acest articol vom vorbi despre acest element, care pentru mulți a rămas sinonim al unui strat izolator.

Cum sa alegi un polar

Polartec LLC a fost fondată în 1906 de către imigrantul maghiar Henry Forstein în orașul Malden, Massachusetts (SUA). Încă de la crearea sa, compania s-a ocupat exclusiv de fabricarea de textile și a ajuns celebră în întreaga lume, mai exact, datorită invenției țesăturii Polarfleece în 1979, din care se trage întreaga familie de țesături pe care o numim în mod obișnuit "fleece", și nu numai ele, ci totul în ordine.


Inițial, compania se numea Malden Mills, dar familia de țesături pe care au dezvoltat-o s-a numit Polartec. Deoarece materialul a câștigat rapid popularitate la nivel mondial, iar numele s-a lipit de tipul de țesătură și de produsele realizate din acesta, în ianuarie 2007 numele companiei a fost schimbat pe Polartec.


Materialul a fost creat ca o alternativă la blană pe fondul protestelor în masă ale activiștilor ecologiști. Prima creație a fost materialul Polarfleece - predecesorul Polartec classic - care este folosit acum pentru a realiza majoritatea produselor de pe piață. Aproape imediat după apariția sa, fleece-ul a câștigat popularitate în domeniul activităților în aer liber - pentru schi, sport, precum și printre lucrurile de uz zilnic. În comparație cu omologii săi naturali, fleece-ul este mult mai ușor, mai durabil și se usucă mai repede, deoarece fibrele nu acumulează mai mult de 1% umiditate în greutate. În același timp, caracteristicile de izolare termică și capacitatea de a se încălzi atât în stare uscată, cât și în stare umedă sunt similare cu cele ale lânii. Și, desigur, fleece nu se teme de molii.

Salewa-Nuvolo-Jacket-Wms-27923-5086-1-20_20200821155311-1000x1000-1024x683
Fleece Salewa Nuvolo Jacket

Odată cu crearea lânii, a apărut în sfârșit practica utilizării unui sistem de îmbrăcăminte în trei straturi. În prezent, Polartec produce țesături pentru toate straturile:

Strat de bază 


A cărei funcție principală este de a elimina umiditatea din corp, deoarece umiditatea de pe piele duce la hipotermie. Pentru această funcție, compania oferă mai multe tipuri de țesături - Polartec Power Dry, varietăți subțiri de Polartec Power Stretch și Polartec Power Grid, și un nou material interesant Polartec Power Wool - un hibrid de fibre sintetice și de lână, în care fibrele de lână sunt țesute într-o plasă de material sintetic pentru a forma o grămadă naturală, în timp ce structura țesăturii este "vafă", precum Power Grid.


Izolație


În sensul clasic, un pulover din fleece este menit să ne țină de cald și să elimine umezeala din stratul de bază mai departe. În condiții de temperatură moderată, acesta poate servi ca strat exterior. Printre acestea se numără Polartec Classic, deja menționat, în diferite grosimi, precum și Polartec Thermal Pro, Polartec High Loft, Polartec Alpha și versiunile mai groase ale Polartec PowerGrid și Power Stretch.


Desigur, pe piața modernă, puteți găsi și alte opțiuni pentru al doilea strat - izolație sintetică, din lână și puf și modele hibride - atunci când inserții de nailon cu izolație sunt adăugate la fleece (adesea cu Power Stretch), asemănător cu jachetele - de obicei o umplutură sintetică, cum ar fi Primaloft, dar există și opțiuni cu puf sau lână). Astfel de modele au avantajele lor, deoarece sunt destul de ușoare și nu restricționează mișcarea și pot fi folosite ca strat exterior în extra-sezon. Cu toate acestea, se tem totuși mai mult să se ude, pierd în compactitate sau greutate și, cel mai important, sunt mai puțin convenabile de întreținut. În timp ce lâna obișnuită poate fi spălată cel puțin o dată pe săptămână, este puțin probabil să doriți să spălați în jos în fiecare săptămână. În plus, analogii sunt, de obicei, mai scumpi sau la același nivel de preț ca și fleece și, în general, mai puțin durabili.


Strat rezistent la apă și vânt 


Conceput pentru a proteja împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile - vânt și ploaie. În acest scop, există Polartec Windbloc, Polartec Power Shield, Polartec NeoShell - toate aceste materiale aparțin unei alte familii de "Softshell", despre care vom vorbi, de asemenea, în curând.


Durabilitatea în utilizare, posibilitatea reciclării și fabricării din plastic uzat, ușurința și funcționalitatea au făcut ca acest material să devină rapid popular. În prezent, Polartec produce multe tipuri diferite de țesături cu caracteristici, grosimi și scopuri diferite - nu doar un strat izolator, ci și protecție împotriva umezelii și chiar țesături care asigură răcoarea și sunt chiar ignifuge. 


Cu toate acestea, știm cu toții fleece în primul rând ca fiind un material excelent pentru a face diverse pulovere, care au fost mult timp cunoscute sub același nume. Cu toate acestea, din cauza varietății mari de astfel de pulovere, poate fi dificil să alegeți unul pentru dumneavoastră.

DSC_1387

Avantajele țesăturilor fleece


  • Greutate mică - un produs din fleece cântărește mai puțin decât un produs similar realizat din alte țesături;
  • Elasticitate - nu împiedică mișcarea;
  • Ușor de curățat - poate fi spălată la mașina de spălat;
  • Se usucă rapid - atât în timpul utilizării, cât și după spălare;
  • Material rezistent la uzură;
  • Bun izolator termic - se încălzește chiar și atunci când este ud;
  • Nu permite apariția microorganismelor, nu se teme de paraziți;
  • Hipoalergenic.
Turbat-Reporter-Mns-Moonless-Night-Black-1-21-1000x1000-1024x682
Fleece Turbat Reporter fabricat din lână și amestec de fibre sintetice

Grosime

Fleece-urile pot fi clasificate după grosime:


Subțire - aceasta include cele mai subțiri Polartec PowerGrid și puloverele de 100 g/m² - acestea sunt folosite de obicei vara sau de sportivii care au nevoie de cea mai mare eficiență de încălzire cu o greutate cât mai mică.  


Medie (200 g/m²) - bună pentru izolarea în afara sezonului.


Groase (300 g/m² și mai mult) - utile în cele mai reci condiții și în lipsa vântului, sunt adesea folosite ca strat superior.

Turbat-Ilma-Mns-green-1-20_20200304131127-1000x1000-1024x683
Turbat Ilma din material Polartec Power Grid

Varietate de țesături

Fleece este fabricat din fibre sintetice pe bază de polietilenă - fibra poate fi proaspătă sau reciclată (reciclată din sticle de plastic, de exemplu). În prezent, există pe piață destul de multe analogii ale Polartec-ului original, dar, din cauza diferențelor tehnologice în ceea ce privește fabricarea, acestea diferă de obicei încă printr-o serie de caracteristici.


Analogii vin în segmente de preț foarte diferite și, în consecință, au o calitate diferită. Și dacă la început pot părea mai mult sau mai puțin la fel, apoi, pe parcursul utilizării, diferențele semnificative devin vizibile. Cu cât țesătura este mai ieftină, cu atât mai multe schimbări va suferi, și adesea astfel de fleece se întind, se desprind și își pierd aspectul original. În plus, puloverele ieftine (din punct de vedere al produsului) sunt de obicei echipate cu accesorii ieftine - și aici depinde de norocul dumneavoastră - poate va dura suficient de mult timp, sau poate se va rupe rapid.


Țesăturile de la alți producători pot avea performanțe de izolare termică similare cu cele ale originalului, dar pierd în ceea ce privește raportul greutate/căldură, dimensiunea ambalată și durabilitatea.


Tipuri de Polartec:

Polartec Classic este cel mai comun tip de țesătură și vine în mai multe densități (100, 200, 300 100 g/m²). Este cea mai populară pentru coaserea puloverelor. Are un puf scăzut, dens și uniform pe ambele fețe. Cu cât densitatea materialului este mai mare, cu atât este mai cald și mai greu. Dar nu întotdeauna două eșantioane cu aceeași densitate vor fi la fel de calde, astfel încât țesături identice din punct de vedere vizual pot diferi în caracteristicile lor. Există, de asemenea, variante cu o densitate mai mică de 100 g/m², care se numesc de obicei "micro fleece".


Polartec Classic Micro - o țesătură asemănătoare cu un fleece tipic, dar mai subțire, adesea folosită ca căptușeală, inserții în alte produse și ca țesătură principală pentru produsele de prim strat.


Polartec PowerGrid este un "fleece waffle" cu o structură diferită care asigură o mai bună respirabilitate și o mai bună absorbție a umidității și face ca lucrurile să se împacheteze mai compact și să cântărească mai puțin. O suprafață este netedă, iar cealaltă are un puf grupat în pătrate. Este utilizat pentru puloverele tehnice concepute pentru mișcări active. Datorită faptului că există spații între "grupurile de vilozități" alcătuite dintr-o țesătură tricotată lejeră, umiditatea și căldura în exces sunt eliminate mai repede din corp. Cu toate acestea, acest fleece va fi mai rece atunci când este utilizat în mod pasiv.

Polartec PowerStretch este o țesătură care este netedă pe o parte și pufoasă pe cealaltă parte. Este folosită în modelele hibride sau ca material de sine stătător. Este mai rezistentă la vânt datorită părții exterioare dense și netede, fiind în același timp destul de caldă datorită pufului din interior. Este populară pentru drumețiile de iarnă, deoarece zăpada nu se lipește de suprafața netedă la fel de mult ca pe fleece-ul clasic. De asemenea, datorită țesăturii țesăturii, umiditatea este distribuită eficient pe toată suprafața, ceea ce reduce timpul de uscare. Mănușile și pălăriile realizate din această țesătură sunt populare.

Dynafit-Free-Alpha-Direct-JKT-M-71486-0910-1-21-1000x1000
Jachetă Dynafit Free Alpha Direct softshell izolată cu Polartec Alpha

Polartec Alpha - a fost creat pentru armată ca o izolație ultraușoară cu cele mai bune caracteristici de absorbție a umezelii, uscare și izolare termică. Este un fleece de densitate redusă cu un strat înalt de păr. Este adesea folosită ca căptușeală sau ca izolație în jachete și în diverse modele hibride de înaltă tehnologie. De asemenea, poate fi folosit ca unică țesătură într-un produs. Foarte caldă și ușoară, se usucă rapid, dar este ușor de suflat. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi un strat intermediar.


Polartec Thermal Pro este o continuare logică a seriei clasice Polartec și oferă caracteristici de izolare termică mai bune pe unitate de greutate datorită structurii sale. Partea exterioară a materialului este similară cu țesătura clasică, dar în interiorul acesteia se află fibre lungi și goale care rețin mai bine căldura la o greutate mai mică. Datorită performanțelor sale mai bune, acest tip înlocuiește treptat versiunea clasică în produse.

Turbat-Peak-Mns-Jet-Black-1-21_20210723093554-1000x1000-1024x682
Turbat Peak făcut din Polartec Thermal Pro

Analogii fără nume vor încerca să copieze structura țesăturilor Polartec originale într-un fel sau altul. În consecință, atunci când alegeți un produs pentru nevoile dvs., ar trebui să acordați atenție țesăturii din care este cusută. Hibrizii combinați sunt de obicei mai avansați din punct de vedere tehnologic, pentru sarcini specializate. Pentru uzura de zi cu zi sau pentru condiții mai simple, puloverele obișnuite sunt perfecte. Pentru mișcări active, sunt mai potrivite puloverele cu structură "waffle", deoarece elimină mai bine umezeala și vă mențin căldura. Pentru condiții de vânt - PowerStretch sau altele similare. ThermalPro - pentru activități pasive.


Hibrizi și fleece "pufoase"

Puloverele hibride sunt o categorie intermediară între pulovere și jachete, de regulă, această categorie include fie pulovere foarte groase de 400-500 g/m², care pot avea un strat exterior mai dens și mai rezistent la vânt, fie modele în care partea de fleece este combinată cu alte materiale izolatoare. De exemplu, în cazul fleece-ului hibrid Turbat Fusion, Polartec Thermal Pro este combinat cu Primaloft Black, ceea ce permite obținerea unor proprietăți mai bune de protecție împotriva vântului, păstrând în același timp căldura, astfel încât acest fleece poate fi folosit ca jachetă în afara sezonului, atunci când nu există precipitații.


Există, de asemenea, o categorie de fleece " ciufulit", care este preferată de mulți utilizatori, deoarece își îndeplinește perfect scopul principal de a fi un articol cald și confortabil. Și, ca un bonus, aspectul lor pare să spună:  "haide, îmbrățișează-mă", motiv pentru care astfel de fleece sunt adesea alese nu doar pentru scopul lor funcțional, ci și pentru atractivitatea lor atmosferică. Această categorie include astfel de fleece, cum ar fi:  Salewa Tognazza, Alpine Pro Elk.


Tăiat

Atunci când alegeți, ar trebui să acordați atenție și tăieturii și detaliilor. În prezent, există în principal două tipuri de fleece - cu fermoar complet (complet descheiat) și cu jumătate de fermoar (parțial descheiat). Dacă aveți nevoie de un fleece ca strat de bază pentru condiții reci, este logic să luați o versiune de grosime medie cu jumătate de fermoar, deoarece cel mai probabil oricum nu îl veți scoate și pune des în timpul unei drumeții. În același timp, veți economisi din greutate. Dacă fleece-ul va fi mai mult ca un strat exterior de îmbrăcăminte (de exemplu, drumeții în timpul verii), atunci opțiunile cu un fermoar complet vor fi mai convenabile.


O altă nuanță importantă este gluga. Desigur, preferințele personale joacă un rol important aici, dar, în opinia mea personală, prezența sa este mai mult un plus. Cel puțin, este un substitut excelent pentru o pălărie dacă se răcește brusc, și cu siguranță nu o veți pierde.

Dynafit_RADICAL_PTC_JKT_71122_4891_18_20181105170455-1000x1000-1024x683
Dynafit Radical din material Polartec Power Grid

Alte detalii frumoase includ o mânecă alungită cu gaură pentru degetul mare (o alternativă bună la mănuși pentru vară sau în afara sezonului), sau mâneci cu elastic pentru a împiedica vântul să treacă prin ele.


Buzunarele sunt un alt mare plus. Cu toate acestea, nu toate puloverele le au. Cel mai bine este ca buzunarele să fie cu fermoar - atunci nu numai că vă puteți ține mâinile calde în ele, dar puteți pune și câteva lucruri în ele și să fiți siguri că totul va fi la locul lui.


Un alt avantaj este prezența cusăturilor plate în comparație cu cusăturile convenționale - cu siguranță nu vor provoca disconfort atunci când sunt purtate și sunt destul de rezistente la rupere. Chiar dacă deteriorați firul, nu veți avea o gaură imediat vizibilă în cusătură, așa cum se întâmplă în cazul croitoriei clasice. În plus față de design, ar trebui să acordați atenție unor detalii precum accesoriile. În mod ideal, ar trebui să fie de înaltă calitate (YKK), este convenabil atunci când există trăgători pe elementele de fixare, opriri convenabile pe șnururi, etc.


Concluzie

Fleece este o familie imensă de izolație sintetică concepută pentru a elibera rapid aburul din corp în exterior. În același timp, acestea sunt semnificativ superioare bumbacului și lânii în ceea ce privește proprietățile de izolare termică și reprezintă o alegere excelentă pentru izolare în orice moment al anului. Cel mai renumit producător de țesături fleece este Polartec, ale cărui materiale pot fi găsite în jachetele fleece de la cele mai renumite mărci de outdoor din lume.

post-divider