Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

KAJ-BUNE-HohRiverTrail_1

Știați că există diferite tipuri de rucsacuri? Da, da, nu este o glumă. La fel de diferite ca rasele de câini Chihuahua și Ciobănescul caucazian, sau Moskvich și Porsche Cayman. Așadar, dacă puneți unui consultant dintr-un magazin de echipament turistic întrebarea "care este cel mai bun rucsac pe care îl aveți aici", vă preziceți o durere de cap, căutări sufletești și, posibil, alcoolism. Chestia este că toate sunt diferite, iar cel mai bun rucsac într-o situație s-ar putea să nu fie cel mai bun în alta.

Cum sa alegi un rucsac

Dicționar outdoor

Pentru a va ușura procesul de a achiziționa un rucsac, înainte de a merge la magazin, merită să vă pregătiți și să înțelegeți ce tip de rucsac corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră. În primul rând, trebuie să decideți pentru ce veți folosi rucsacul, fie ca il veți utiliza in oras, sau la drumeții. Răspundeți-vă la două întrebări simple: cât de des și în ce condiții veți folosi acest rucsac. Această abordare vă va ajuta să alegeți cel mai bun rucsac pentru nevoile dumneavoastră. Acest articol va intra in toate detaliile necesare pe care trebuie sa le aveți in vedere la achiziționarea unui rucsac.

DE-Kestrel_58_68_S19-3-Key-Features

Capacitate

Haideți să începem de la diferențele vizuale, și anume capacitatea rucsacului. Acest indicator se măsoară în litri. Adică, dacă vedem denumirea Kestrel 68, înseamnă că volumul acestui rucsac este de 68 de litri.

Capacitatea rucsacului de care aveți nevoie depinde de mai mulți factori: durata călătoriei, sezonul de utilizare și dimensiunea echipamentului. Durata călătoriei este clară: cu cât călătoria este mai lungă, cu atât aveți mai multe lucruri ceea ce inseamna ca aveți nevoie de un rucsac cu o capacitate mai mare.


Sezonul de utilizare afectează, de asemenea, volumul necesar, deoarece pe timpul verii avem nevoie de mai puțină izolație, iar echipamentul în sine este mai compact. Iarna, dimpotrivă, aveți nevoie de mai multe haine călduroase, de un sac de dormit mai mare, de un cort de iarnă, ceea ce se traduce, în cele din urmă, prin câteva kilograme în plus și un volum mai mare.


Abordarea corectă este să vă alegeți rucsacul în funcție de echipamentul existent. Dacă cortul, sacul de dormit, izoprenul și aragazul de camping sunt relativ mici și ușoare, atunci puteți alege un rucsac cu o capacitate mică. Dacă aveți un sac de dormit de două kilograme și un cort vechi și supradimensionat, atunci un rucsac mic nu are sens, pentru că aceste echipamente nu vor avea destul loc. Atunci când vă modernizați echipamentul de drumeție de la vechiul echipament greu și voluminos la unul ușor și copact, rucsacul este ultimul lucru pe care ar trebui să-l înlocuiți.


Designul sistemului de susținere

Elementul principal al unui rucsac este sistemul de susținere al acestuia, cadrul. În general, există două grupuri mari: rucsaci cu cadru și rucsaci fără cadru.


Rucsacurile fără cadru sunt in general utilizate pentru drumeții usoare. Principalele lor avantaje sunt compactitatea atunci când sunt pliate și greutatea redusă. Dezavantajele sunt o capacitate de încărcare mai mică, dependența de distribuția corectă a greutății și a lucrurilor Aceste rucsacuri nu sunt recomandate pentru persoanele cu un nivel scăzut de experiența deoarece modul in care este plasat echipamentul in rucsac poate duce la un disconfort in timpul drumeției.

alewa_Apex_Wall_32_1244_grey_2_19.jpg_20191104123935-1000x1000

În prezent, majoritatea rucsacurilor de drumeție au un cadru. Cadrul ajută la transportarea mai confortabilă a unei greutăți mari, distribuind în mod egal sarcina pe umeri, spate și picioare. De asemenea, dacă transportați obiecte dure, cum ar fi o oală, un arzător sau o butelie, cadrul vă protejează spatele de frecarea cu acestea.


Înainte, cadrele pentru rucsacuri erau compuse dintr-un un cadru gros din aluminiu, vizibil in exterior, cu mai multe chingi pe care era atașat un sac de voiaj. La rucsacurile moderni (cu câteva excepții), cadrul este cusut în țesătură. Arată ca niște tije metalice subțiri care dau forma rucsacului.

FN_HIMIL_60-10_red_2_16-1000x1000

În ceea ce privește partea din spate a rucsacului, sau mai degrabă partea vizibilă a acestuia, acestea sunt foarte diferite. Cele mai frecvente sunt spatalele cu inserții de spumă care asigură o purtare confortabilă și previn frecarea. Adesea, materialul din spumă este folosit și pe centura de șold, care în acest caz este de fapt o singură bucată cu spatele. Această opțiune oferă un nivel ridicat de confort și o potrivire confortabilă, dar are și dezavantajul de a fi relativ mai puțin ventilată și de a adăuga greutate.

osprey_atmos_65_dop_13_18_20180221161207-1000x1000

De aceea, tendința generală din zilele noastre este de a echipa rucsacurile cu un spate elastic pentru o ventilație maximă. În acest caz, un material din plasă este întins peste cadrul rucsacului, ceea ce împiedică frecarea de spate si in acelasi timp oferă o ventilație imbunătățită.

Mulți producători au propriile variante ale spatelui ventilat, concepute pe baza experienței și cercetărilor proprii. De exemplu, Osprey - AirSpeed, AntiGravity, AirScape, Deuter - AirContact, Kelty - NadaTech.


Spatele rucsacurilor poate avea o funcție de reglare a înălțimii sau poate fi nereglabil.


Compartimente și buzunare

Cel mai adesea, rucsacurile de drumeție au un compartiment mare și mai multe buzunare suplimentare.

Compartimentul principal al rucsacului este conceput pentru a transporta cel mai mare echipament: cort, sac de dormit, saltea, aragaz de camping, haine și mâncare.


Este considerat tradițional dacă un rucsac de drumeție are un acces superior, principal, precum și o intrare suplimentară din partea de jos. Uneori, partea inferioară a compartimentului principal este separată de o partiție. Acest compartiment este util pentru a ține o pereche de incalțăminte sau chiar sacul de dormit.

Un bonus plăcut este accesul lateral la compartimentul principal. Acest lucru permite un acces rapid la intregul conținut al rucsacului chiar si atunci cand este plin.


Un element important este buzunarul sau clapeta de sus a rucsacului. Acest compartiment este destinat depozitării obiectelor mai mici care ar trebui să fie mereu la îndemână: documente, portofel, lanternă, cuțit, husă de ploaie, ochelari de soare etc.


În funcție de producător sau de model, rucsacurile pot avea buzunare laterale din material textil, buzunare din plasă pentru flacoane, un buzunar frontal pentru husă de ploaie sau hainele ude, buzunare pe centura de șold pentru gustări, telefon sau alte obiecte la care aveți nevoie de acces usor, precum și multe alte compartimente care vă ajută să vă organizați mai bine echipamentul de drumeție.


Caracteristici tehnice

Greutatea rucsacului

Deoarece există diferite clase de rucsacuri, fabricate din diferite materiale, capacitatea in litri nu va detemina intotdeauna si greutatea rucsacului

Ca regulă generala, un rucsac de drumeție de 50-60 de litri, ar trebui să aibă o greutate mai mică de 2 kg.


Materiale

Materialele cele mai comune pentru rucsacuri în prezent sunt diverse tipuri de poliester și nailon, dyneema, cuben sau X-pac fiind mai rar folosite (în principal pentru rucsacurile superușoare fără cadru).

Pentru a crește rezistența și durabilitatea, fire din materiale mai rezistente sunt integrate în țesăturile rucsacurilor, folosind așa-numita țesătură rip-stop, care arată ca niște mici pătrate (sau diamante).

Ripstop vă va ajuta, de exemplu, dacă vă loviți accidental rucsacul cu o creangă, un băț de trekking sau un alt obiect ascuțit, nu exista riscul ca tăietura sa se mareasca pe o lungime mai mare.


Lucruri mici și utile

Diferența dintre un lucru grozav și un lucru bun constă în detalii. Producătorii și designerii de la Osprey, Gregory, Deuter, Exped, Millet, Lowe Alpine sau Kelty sunt recunoscuți la nivel mondial pentru atenția lor la detalii.

YFDiUsew

Husă de ploaie nu este cel mai important element al unui rucsac de drumeție, dar este unul esențial. Deoarece vremea din munți este foarte imprevizibilă, o husă de ploaie este o necesitate. Mulți producători își echipează rucsacurile cu pelerine de ploaie. Daca o astfel de husă nu este inclusa in rucsac, este recomandat sa achizitionati una separat.


Buclele de agățat sunt folosite pentru a crește funcționalitatea rucsacului. Cu ajutorul lor, puteți atașa la exteriorul rucsacului o frânghie, carabiniere, echipament mic de alpinism, precum și un cort, un covor de spumă și multe altele.


Buclele pentru bețe de trekking și pioleți sunt concepute pentru a atașa confortabil aceste accesorii importante pentru drumeții. Această funcționalitate nu este neapărat necesară, dar vă poate face drumeția mai usoara.

osprey_atmos_dop_4_18_20180221161245-1000x1000

Compartiment pentru sistemul de băutură. Aproape fiecare rucsac de drumeție sau de sport este echipat cu un buzunar separat cu o ieșire pentru un tub de hidratare. Acest sistem de hidratare vă permite sa beți apa fara a mai fi nevoie sa vă opriți sau sa vă dați rucsacul jos.


Montarea rucsacului pe spate

Pentru a purta confortabil încărcătura dintr-un rucsac, este foarte important ca acesta să se potrivească bine pe spate. Înainte de a cumpăra un rucsac, este recomandat să îl probați într-un magazin, după ce în prealabil l-ai încărcat la maximul recomandat, pentru a identifica din timp eventualele "nepotriviri". Uneori se întâmplă ca un anumit model să nu fie conceput pentru forma corpului sau înălțimea dumneavoastră. Acest videoclip ilustrează modul în care vă puteți personaliza corect rucsacul pentru a vi se potrivi. Videoclipul de mai jos prezinta modul in care trebuie sa vă asigurati ca rucsacul este potrivit pentru dumneavoastră

Tipuri de rucsacuri turistice

Rucsacuri pentru drumeți lungi (trekking)

 

Acest tip de rucsac este conceput pentru drumeții lungi și pentru a transporta o greutate mare. În consecință, rucsacurile de trekking trebuie să aibă un design și materiale durabile. Rucsacurile de acest tip au, de obicei, o capacitate de 50-80 de litri.


Deoarece greutatea transportată în drumețiile lungi este adesea mai mare de 15-20 kg, cel mai important lucru la astfel de rucsacuri este un bun sistem de hamuri pentru distribuirea încărcăturii. O centură de șold joacă, de asemenea, un rol important, deoarece vă permite să transferați greutatea de la umeri la picioare.


Exemple de rucsacuri de trekking din această categorie sunt Osprey Kestrel 68, Atmos 65, Exped Thunder 50 sau Fjord Nansen Himil 60, Sierra Designs Flex Capacitor 40-60.


Rucsacuri pentru drumeții scurte (hiking)

Kelty_Zyp38_22623019_SunflowerReflectingPond_3_19_20190515211610-1000x1000

Drumețiile lungi si dificile nu sunt pentru toată lumea. Adesea, 1-2 zile sunt suficiente pentru a ne apropia de natură. Pentru excursiile scurte, nu avem nevoie de rucsaci mari, deoarece luăm mai puține lucruri și haine. Pentru acest tip de drumeții, rucsacurile cu o capacitate de 25-50 de litri sunt ideale. De ce există o diferență atât de mare? Dacă nu plănuim să petrecem noaptea, nu luăm un cort, o saltea și un sac de dormit, volumul necesar se reduce la jumătate. Rucsacurile de drumeție au un sistem de susținere mai simplu și o centură pentru șolduri si sunt concepute din materiale mai subțiri.


Exemple de astfel de rucsacuri sunt Skarab 30, Talon 33, Zyp 38.


Rucsacuri pentru alpinism (Escaladă)

Aceasta este o categorie separată de rucsacuri concepute pentru nevoile alpiniștilor. Aceste rucsacuri au un design alungit care previne riscul de se agața de pietre si in acelasi timp, mentine centrul de greutate al alpinistului cat mai aproape de perete.


De asemenea, aceste rucsacuri sunt dotate cu elemente pe centură care pot fi folosite pentru a atașa echipamentul necesar pentru escaladă.

Salewa_Apex_Wall_32_1244_grey_1_19-1000x1000

Adesea, astfel de rucsacuri au închizători speciale care sunt ușor de desfăcut/încheiat cu mănuși în vânturi reci și furtunoase. De asemenea, acestea pot avea elemente detașabile care vă permit să reduceți și mai mult greutatea rucsacului înainte de a ajunge pe vârf.


Exemple de astfel de rucsaci sunt Apex Wall 32, Spur 42, Mutant 52.

PETER-EI-ENBERGER-Mountain-Pro-_160912_0031

Rucsacuri pentru sporturi de iarnă (Ski si Snowboard)

Există, de asemenea, o categorie de rucsacuri concepute pentru sporturile de iarnă. Acestea sunt ideale in cazul in care mergeți intr-o excursie de schi-turism sau pentru freeride.


Caracteristici:    


- buzunar pentru trusa de avalanșă: sondă, lopată, transponder.

- diverse suporturi pentru schiuri și plăci în diferite variante.

- un buzunar pentru o mască (ca buzunarul pentru ochelari din rucsacurile de oraș, dar mai mare).

- acces din spatele rucsacului la compartimentul principal.

- material pentru spate care nu se lipește atât de mult de zăpadă.

Un exemplu de acest tip de rucsac este Osprey Kamber 32, Varianta 52.

Freerideri profesioniști folosesc, de asemenea, rucsaci de avalanșă dotați cu un airbag special. Acesta este are un sistem prin care schiorul sau boarderul poate deschide o pernă de aer în caz de avalanșă, care va ajuta schiorul sa ramana la suprafata zapezii in timpul avalanșei. De exemplu: Salewa Verbier 26 Pro ABS.

Save-for-web

Rucsacuri de expediție

Unora le plac drumețiile scurte, altora le plac cele foarte lungi. Există o categorie de călători pentru care câteva zile sau săptămâni nu sunt suficiente cand vine vorba de o expediție montană.

Pentru astfel de călători, există un tip special de rucsac - rucsacurile de expediție. Acestea sunt capabile să transporte încărcături cu o greutate de până la 40 kg. Acestea sunt folosite pentru rute foarte lungi, precum expediții spre base camp-urile munților foarte inalți sau expediții științifice care necesită un echipament foarte voluminos.


Aceste rucsacuri au cele mai durabile țesături, un sistem de hamuri foarte fiabil și un volum mare (70-110 litri). Pe de altă parte, greutatea rucsacului în sine poate fi de doar 3 kg. După cum s-a scris mai sus, este posibil să aveți nevoie de ele dacă planificați o drumeție lungă cu echipament greu sau pur și simplu planificați o drumeție în familie în care va trebui să transportați mai multă greutate și volum.

osprey_xenith_dop_18_20180221172720-1000x1000

Rucsacuri ultraușoare pentru drumeții

În prezent, asistăm la o trecere masivă a călătorilor spre categoria de echipament ultralight. Corturi ultraușoare, saci de dormit de mărimea unei portocale, adidași ușori în loc de cizme și jachete de puf fără greutate. Dacă v-ați ușurat deja tot echipamentul, puteți începe să alegeți un rucsac ușor. Principalul lucru aici este să decideți dacă este doar ușor sau ultraușor. Există o diferență, pentru că, dacă sunteți în căutarea celui mai ușor, va trebui să alegeți dintre rucsacurile fără ramă din cuben, dyna sau X-pack. Aceste rucsacuri cântăresc mai puțin de 500 g. În prezent, există doar câțiva producători mici, cum ar fi Liteway, care se ocupă de producția de masă.


Modelele Exos și Levity de la Osprey au un cadru, spate ventilat și toate celelalte atribute ale unui rucsac "obișnuit", dar folosesc materiale mult mai subțiri, astfel încât greutatea produselor este mult mai mică. De exemplu, Osprey Levity, cu un volum de 60 de litri și un spate ventilat, cântărește doar 850 g.


Fie ca veți alege un rucsac ultralight sau unul de expeditie, sperăm ca acest articol v-a ajutat in a lua această decizie!

post-divider