Echipament de drumeție, creat de călători din Ucraina, din pasiune pentru munți

MSTR6758

Sezonul de activitate se intensifică. Mulți oameni se vor îndrepta spre magazine pentru a-și îmbunătăți echipamentul înainte de începerea sezonului. Și, indiferent de motivul pentru care se face upgrade-ul - dorința de a reduce greutatea rucsacului, cerințe sporite pentru clasa de echipament sau pur și simplu pentru că echipamentul existent s-a uzat deja - este foarte probabil ca noul tău articol să fie un sac de dormit. La urma urmei, un sac de dormit este unul dintre cei trei elefanți (sacul de dormit, rucsacul, cortul) care stau pe țestoasa (încălțăminte) și pe care se bazează o drumeție confortabilă și reușită aproape oriunde.

Cum să alegi un sac de dormit?

Dicționar outdoor

Indiferent de nivelul dumneavoastră de experienta, este important sa cunoasteți specificațiile si caracteristicile unui sac de dormit care sa vi se potrivească.

Mai jos vom explica ce reprezintă cele 3 numere care sunt prezente pe aproape toți sacii de dormit.


Confort/Limită/Extremă

Aproape toți sacii de dormit din zilele noastre au acești indicatori pe ei. Dar ce înseamnă mai exact și la ce temperatură ar trebui să acordați atenție în primul rând?


Temperatura de confort (comfort / T comf.) - temperatura ambientală la care o persoană de talie medie poate dormi confortabil timp de 8 ore într-o poziție relaxată. Aceasta ia în considerare faptul că persoana din sac poarta o lenjerie termică subțire.


Temperatura limită (limit / T lim.) - limita inferioară a temperaturii ambientale la care o persoană de talie medie poate dormi timp de 8 ore în "poziție fetală" fără să se trezească.


Temperatura extremă (extreme / T ext.) - temperatura minimă la care o persoana obișnuită poate sta timp de 6 ore fără riscul de a muri din cauza hipotermiei. Adică, aceasta este limita de supraviețuire.


turbat_vatra_5_16-1000x1000-1024x683

De obicei, în descrierea sacului de dormit de pe un website arată astfel:


+7°C/ +2°C/ -12°C


Și, deși cifra din mijloc (+2°C) pare foarte atractivă în comparație cu prețul, ne putem deja imagina că dormim bine într-o noapte rece din Carpați, sub stelele senine, iar dimineața, uitându-ne afară din cort, vedem cum înghețul strălucește pe iarba verde. Dar nu este chiar așa.


Atunci când alegeți un sac de dormit, ar trebui să luați în considerare temperaturile sub medie în timpul sezonului de utilizare pentru o anumită zonă. De exemplu, în Munții Carpați, în lunile de vară, temperatura nocturnă variază de obicei între +5 și +10°C. Prima cifră din indicatorii sacului de dormit pe care l-am ales - confort - se încadrează bine în acest interval. În nopțile mai reci, va trebui să adăugați o izolație suplimentară cu șosete de lână și fleece și poate chiar sa purtați o căciulă pe timp de noapte, dar în iulie, în condiții ideale, acest sac de dormit ar trebui să fie destul de confortabil fără straturi suplimentare. Dacă ceilalți parametri, adică greutatea, volumul în stare comprimată și prețul, sunt conform cerințelor pe care le aveți, îl puteți cumpăra. Nu uitați să vă asigurați că temperaturile indicate pe sacul de dormit sunt rezultatul unei certificări oficiale!


Certificarea oficială și condițiile de măsurare și de utilizare


Majoritatea sacilor de dormit de pe piață în prezent sunt certificați în conformitate cu standardul EN13537. Niciunul dintre noi nu vrea să aleagă orbește, lucru care s-ar întâmpla dacă fiecare producător ar indica pe sacul de dormit temperaturile pe care le consideră necesare. Pentru a evita subiectivitatea, au fost create și aprobate condiții standard si metodologii pentru măsurarea acestor temperaturi.


Un aspect important de luat in cosiderare este că certificarea nu este un proces ieftin. Mulți producători, pentru a reduce costul produselor lor, indică cifre aproximative care nu corespund întotdeauna cu cele reale. 


Certificarea este realizată de instituțiile relevante, în special de Institutul IDFL din Elveția. Diferiți producători își trimit sacii de dormit acolo pentru a fi testați. De altfel, acest standard a suferit modificări minore în aprilie 2017, iar acum poartă denumirea ISO 23537-1. În conformitate cu standardul actualizat, puteți vedea mai jos cum a fost testată o serie de saci de dormit din puf, care face parte din gama brand-ului nostru, Turbat: Kuk 700, Kuk 350, Kuk 250.

_-1

Temperaturile sunt măsurate cu ajutorul unui manechin cu senzori. Sacul de dormit trebuie să fie complet uscat, iar manechinul este așezat pe o saltea pe o podea de lemn ridicată deasupra solului. În condițiile de utilizare din Carpați, este aproximativ la fel ca și cum ați dormi într-o cabană folosind o saltea. Sau într-un cort, pe o saltea bună, a cărei valoare R este suficientă pentru a vă izola complet de frigul care vine de la sol.

_-2

Umiditatea poate degrada semnificativ performanța termică. Pierderea de căldură a unui material umed poate fi de până la 24 de ori mai mare decât cea a unui material uscat. Materialul izolator poate absorbi umezeala atât din exterior (expunerea la umiditate), cât și din interior (respirație și transpirație). De aceea, nu este recomandat să trageți sacul de dormit peste nas și să respirați înăuntru. Inițial, poate exista un efect de încălzire, dar apoi totul va începe să funcționeze în sens invers. Este mai bine să vă puneți o bandană multifuncțională (preferabil din lână) și să trageți bine gluga în jurul feței.


Luați în considerare și umiditatea mediului atunci când alegeți un sac de dormit - cu cât se așteaptă condiții mai umede pe timp de noapte, cu atât mai călduros trebuie să fie sacul de dormit. De exemplu, dacă temperatura medie pe timp de noapte în timpul sezonului principal de utilizare a sacului de dormit este de +5, atunci un sac de dormit cu o temperatură de confort de +5 va fi potrivit pentru condiții relativ uscate - de exemplu, pentru ciclism în câmpiile din România; pentru Carpați - în cea mai mare parte va fi potrivit - pentru vară, de exemplu, dar în sezonul ploios va fi răcoros; iar pentru rafting, când de obicei petreceți noaptea chiar pe malul râului - ar trebui să căutați un sac de dormit cu câteva grade mai călduros.


Forma și mărimea

Atunci când alegeți un sac de dormit, nu uitați să țineți cont de caracteristicile sale de design - prezența unei glugi, lățimea, lungimea. O glugă adaugă câteva grade la căldură, pentru că pierdem multă căldură prin cap. Puteți dormi, desigur, cu o căciulă și purta un fel de îmbrăcăminte izolatoare în jurul gâtului, dar va fi mult mai confortabil cu o glugă integrată in sacul de dormit. De asemenea, fiți atenți la lungimea totală a produsului - mulți producători fac saci de dormit în două variante - normală și alungită - pentru persoanele mai înalte. Aceasta este adesea de 185/195 cm. Cu toate acestea, sacul de dormit în sine este întotdeauna mai lung. Prin urmare, un sac de dormit pentru o persoană înaltă de 185 cm va avea de fapt o lungime de aproximativ 200 cm. Iar un sac de dormit de 195 cm va avea o lungime de aproximativ 215 cm (dimensiunile variază în funcție de producător). Acest lucru se face pentru a se asigura că izolația nu este sub presiune, deoarece izolația comprimată reține căldura. Cu toate acestea, această marjă vă permite, de asemenea, să aveți o anumită variație atunci când alegeți. De exemplu, dacă aveți o înălțime de 190 cm, vă recomandăm să încercați mai întăi un sac de dormit conceput pentru o persoana de 185 cm. Pentru persoanele de statură mică, este rațional să vă uitați la sacii de dormit pentru adolescenți deoarece spatiul gol din sacul de dormit va face izolatia sa nu functioneze la fel de eficient. În mod ideal, atunci când există spațiu liber în sacul de dormit, dormiți confortabil și izolația funcționează bine, dar acest spațiu nu trebuie să fie prea mare. De asemenea, dacă noaptea se încadrează la limita temperaturilor confortabile indicate pe sacul de dormit, puteți pune haine suplimentare în sacul de dormit. Acest lucru va crește dimensiunea stratului izolator și va reduce cantitatea de aer care trebuie încălzit. Dar în niciun caz nu vă sfătuim să puneți haine ude în sacul de dormit sau să încercați să uscați lucrurile în acest fel - veți obține un sac de dormit ud, o noapte rece și toate hainele dvs. vor deveni umede în mod egal.


Din toate motivele menționate mai sus, nu recomandăm sacii de dormit cu pătură pentru drumeții, deoarece sunt de obicei destul de largi, nu au glugă și au o izolație redusă. Pe de altă parte, sunt destul de potrivite pentru camping, picnicuri, înnoptări în cabane și în mașină.


Caracteristici de design


În plus față de caracteristicile generale, acordați atenție prezenței/absenței unei bare care închide fermoarul din interiorul sacului de dormit. Aerul rece și umiditatea vor pătrunde în interior prin fermoar. Un fermoar închis cu o bandă izolată adaugă câteva grade la căldură și confort, la fel ca și în cazul prezenței unui guler în interiorul sacului de dormit.

MSTR6821

La fel și în cazul prezenței unui guler în interiorul sacului de dormit. Acestea sunt folosite mai ales la sacii de dormit pentru afara sezonului și pentru iarnă. Dar dacă alegeți acest tip de sac de dormit, prezența acestui element va adăuga, de asemenea, căldură și confort și nu va permite aerului cald să iasă atât de ușor din sacul de dormit spre exterior.

MSTR6790

De asemenea, acordați atenție la designul tălpii, partea inferioară a sacului de dormit. Este recomandabil ca partea inferioară a sacului de dormit să fie proiectată astfel încât picioarele să poată fi așezate confortabil înăuntru. Din nou, acest lucru reduce spațiul inutil și nu interferează cu confortul.


Lenjerie pentru sacul de dormit (inserție)


Există, de asemenea, opțiunea de a folosi o lenjerie pentru sacul de dormit. În primul rând, asigură o igienă mai bună, precum și capacitatea de a nu pierde caracteristicile termoizolante ale umpluturii cu spălare frecventă. Producătorii oferă mai multe materiale din care puteți alege: bumbac, mătase, fleece sau izolație thermolite. Atunci când alegeți, ar trebui să vă concentrați asupra confortului materialului. Adesea, inserțiile sunt considerate ca o oportunitate pentru o izolație suplimentară, dar ar trebui să fiți atenți aici, deoarece fiecare persoană are propria termoreglare și veți câștiga câteva grade de confort, dar cel mai probabil sub 10 grade.


Uneori, inserțiile pot fi folosite de ca înlocuitor al sacului de dormit în țările calde, în trenuri sau în hoteluri.


Sistemul de dormit


Un sac de dormit este bun, dar nu va fi destul pentru a vă oferi confortul la temperatura specificată. Ați observat că și manechinul din test se sprijină pe un covor autogonflabil și pe o podea de lemn? Dacă salteaua lasă să treacă frigul din pământ, sacul de dormit nu vă va încălzi, deoarece izolația comprimată nu funcționează. De aceea, sacul de dormit va oferi confortul specificat doar dacă aveți un izopren sau o saltea care sa impiedice pierderea de caldura spre pamant.

KAJ-BUNE-Cabbage_DW_hammock_1
Încă o variantă a sistemului de dormit Exped

Umplutură


Umplutura este un alt aspect important de luat in considerare, in special din cauza faptului ca aceasta va afecta atat pretul, cat și dimensiunea și gradul de izolație. Aceasta poate fi din puf, sau unul dintre multele tipuri de materiale sintetice. S-a vorbit multe despre puf, iar într-un sac de dormit acesta nu-și pierde caracteristicile de bază - ușor, compact, natural și un raport excelent între izolație și greutatea izolației.

MSTR6767
Dimensiunile sacului de dormit comprimat Turbat Kuk 250

Materialele sintetice pot varia de la cele mai simple, până la Primaloft de diferite clase. Cu cât sunt mai bune caracteristicile (dimensiune redusă, performanțe de izolare termică, greutate) ale umpluturii sintetice, cu atât sacul de dormit va fi mai scump. Puful este, în general, mai scump decât cel sintetic, dar este mai durabil. În funcție de intensitatea utilizării, sacii de dormit din puf pot fi utilizați pana la 10-15 ani fără pierderi semnificative de caracteristici, în timp ce izolația sintetică tinde să își piardă performanța de izolare termică în timp (5-7 ani), în funcție de intensitatea utilizării. Așadar, dacă vă folosiți sacul de dormit în mod regulat, un sac de dormit umplut cu puf este o investiție foarte buna. In cazul in care nu folositi sacul de dormit atat de des sau aveți un buget limitat, optiunile cu umplutură sintetică sunt cele potrivite.


Deoarece o anumită temperatură de confort setată poate fi obținută atât cu puf, cât și cu materiale sintetice, cel mai bine este să aveți in vedere raportul preț/greutate/mărime atunci când alegeți un sac de dormit.

post-divider